In replica, Puiu a declarat pentru agentia de presa Mediafax: "Atata vreme cat am participat la concursul de proiecte al CNC, evident ca principiul transparentei trebuie sa fie dominant. Intrebarea e alta: ce demonstreaza asta? Aici e interesant. Juriul de la CNC ar trebui sa-si asume si aceasta sarcina - grea - de a publica in presa proiectele lui Sergiu Nicolaescu, Adrian Popovici, Marius Barna si mai ales scenariul lui Eugen Serbanescu dupa care Marius Barna a facut film. Despre asta e vorba", spune regizorul, care crede ca sinopsisurile, prin caracterul lor, nu pot fi judecate decat de specialisti. Practica generala in materie de propuneri de scenariu este secretizarea lor, pentru a proteja drepturile autorului si a preintampina eventualul furt intelectual. Anterior, Puiu declarase ca e de acord cu secretizarea, cata vreme membrii juriului isi asuma responsabilitatea, inclusiv financiara, pentru deciziile lor.
Scriitorul George Balaita, membru al juriului pentru film de fictiune, confirma ca stie despre scrisoarea facuta publica de CNC: "Sunt la curent cu aceasta decizie fiindca eu am fost direct implicat. Nu zic ca-mi pare bine sau nu, dar sunt de acord cu publicarea scenariilor lui Puiu, pentru ca e o campanie nedreapta, dar despre care nu vreau sa comentez acum". Un alt membru al aceluiasi juriu, regizorul si producatorul Dinu Tanase (singura persoana din juriul din 2004 care a refuzat sa semneze procesul verbal prin care "Mortii domnului Lazarescu" nu i se acorda finantare) spune despre cele doua proiecte de scenariu ca "Nu se recunoaste nimic din Cristi Puiu in ele. Poate, daca propunerile nu erau secretizate, ii dadeam un telefon sa-l intreb ce vrea cu ele". Cat despre renuntarea lui Cristi Puiu la banii obtinuti in 2005 de la CNC, Tanase e de parere ca regizorul insusi nu mai tinea de mult sa faca "Hrana pentru pestii mici".
Tot ieri, CNC a dat publicitatii un comunicat de presa in care raspunde la comentariile aparute in presa ultimei saptamani apeland la laitmotivul respectarii tuturor prevederilor legale in modul de acordare a finantarilor si invitand (din nou) oamenii de film la o dezbatere pe marginea schimbarii cadrului legal. Comunicatul se incheie cu noi aluzii tendentioase la adresa lui Cristi Puiu: "Sectiunea la care a candidat dl. Cristi Puiu - dezvoltarea de proiecte - este, prin natura ei, una restrictiva. Trei pagini de, treatment, secretizate, sunt mai putin susceptibile de a devoala juriului talentul si potentialitatea artistica ale autorului. Il asteptam cu orice proiect, dar mai ales cu marile scenarii in care talentul domniei sale - chiar daca secretizat - se poate dezvolta pe deplin si relevant pentru orice juriu. In acelasi timp, il felicitam pentru succesul repurtat la acest concurs, in calitate de producator, cu proiectul de scurt metraj de fictiune "Joi", care a fost clasat pe locul I, despre care, din motive care ne scapa, nu a mentionat nimic in luarile sale de pozitie". E vorba de un proiect al Mandragora Movies, in care Cristi Puiu e implicat, fara insa a se fi amestescat vreodata direct in productie, nici macar cea a propriilor filme (producator executiv fiind Alex Munteanu).
Anticipand, intr-o oarecare masura, lipsa unei pozitii transante din partea CNC, un grup de 17 critici neafiliati UCIN (printre care Andrei Gorzo, Alex Leo Serban, Valerian Sava) pregatesc, se pare, o scrisoare deschisa de protest, in care solitica efectuarea unei cercetari asupra felului in care a decurs concursul din 2006 si suspendarea din functie a lui Eugen Serbanescu pe durata anchetei.