inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Apar Caietele Eminescu

0 Comentarii
ZIUA a sustinut in 2006 o campanie publicistica dedicata continuarii tiparirii Caietelor Eminescu si salvarii acestui patrimoniu cultural romanesc de prima marime. Dupa cum cititorii ZIUA au aflat, manuscrisele lui Mihai Eminescu n-au mai fost tiparite in 2006 de catre Editura Academiei Romane desi pentru acestea au fost aprobate de la bugetul de stat zece miliarde de lei vechi, iar volumul al saptelea se afla in lucru la tipografia Monitorul Oficial inca din ianuarie 2006. Astfel, cele zece miliarde de lei s-au dus pe apa sambetei, iar zece noi volume, cate s-ar fi putut realiza din acesti bani, au devenit o trista fictiune. Aceasta intarziere de un an face ca proiectul tiparirii Caietelor Eminescu ce contine 24 de manuscrise sa fie finalizat abia la 15 ianuarie 2009. In urma campaniei ZIUA, Caietele Eminescu, volumul VII, vor fi lansate astazi, de la ora 12.00, la sediul Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta (FNSA) din Bucuresti condusa de criticul literar Eugen Simion. Organizatie non-guvernamentala care a asigurat impreuna cu Regia Monitorul Oficial finantarea manuscrisului eminescian.

Dupa un an de zile de intarziere si de scandal mediatic, volumul VII al Caietelor Eminescu apare chiar de ziua poetului nostru national. Volumul este editat de catre FNSA, Biblioteca Academiei, Editura Enciclopedica, Regia Autonoma Monitorul Oficial si Academia Romana. Presedintele FNSA, criticul literar Eugen Simion si initiatorul proiectului de tiparire a manuscriselor eminesciene pe vremea cand era presedintele Academiei Romane, a tinut sa multumeasca ziarului ZIUA pentru ca s-a angajat in dezbaterea legata de soarta acestui patrimoniu in 2006. "Un efect pozitiv al campaniei ZIUA este chiar aparitia acestui volum care a agitat spiritele, a miscat putin inertiile. Nu am rezolvat lucrurile pana la capat, dar ceva, ceva a iesit. Spre bucuria noastra, la acest proiect s-a asociat Monitorul Oficial chiar cu o participare importanta de ordin financiar. Toate discutiile periferice care au avut loc in legatura cu Monitorul Oficial s-au dovedit a fi nepotrivite. Cele zece miliarde date de Parlamentul Romaniei pentru 2006 s-au pierdut si cu aceasta am pierdut, trebuie sa fie foarte limpede, zece volume. Puteam acum sa anuntam aparitia volumului al saptesprezecelea, nu al saptelea! Daca lucrurile mergeau normal, puteam sarbatori astazi aparitia volumului al saptesprezecelea, iar anul acesta am fi incheiat proiectul. Un proiect, repet, de interes national, pentru care atatea minti stralucite de la Calinescu la Noica au militat. N-a fost sa fie, ca sa spunem tot cu o vorba a lui Noica. Totusi, un lucru important s-a petrecut. Concentrand energiile si bunavointa, reusim sa scoatem acest volum al saptelea. Trebuie semnalat faptul ca actuala conducere a Academiei Romane a reusit, totusi, sa obtina in bugetul din 2007 suma de zece miliarde destinata manuscriselor lui Mihai Eminescu. Am un moment de ingrijorare pentru ca aceasta suma este incadrata tot pe aceleasi circuite si ma tem sa n-ajunga la aceeasi destinatie inchisa (e vorba de Editura Academiei - n.r.). Sper sa nu se intample acest lucru, sper sa gasim o solutie care nu poate fi decat una singura. Anume, acesti bani trebuie sa acopere cheltuielile de tiparire a manuscriselor eminesciene. Nimic altceva!", ne-a marturisit Eugen Simion.

Cele mai importante poezii

Noul volum al manuscriselor eminesciene cuprinde, in linii mari, cele mai importante poezii scrise de Mihai Eminescu. Despre continutul acestui manuscris, ne-a oferit mai multe detalii academicianul Eugen Simion. "E un manuscris foarte important, manuscrisul 2260, cu cateva piese importante in toata arhiva lui Eminescu. Este vorba despre Luceafarul, Scrisoarea I, Scrisoarea a II-a, Scrisoarea a III-a, este vorba de Doina, Rugaciunea unui dac, de Oda (in metru antic). Lucrari esentiale. Oda (in metru antic), ca sa-l citam pe Nichita Stanescu, este inceputul modernitatii romanesti si aceeasi parere o avea si Ion Barbu, care i-a sugerat, de altfel, ideea lui Nichita Stanescu. Rugaciunea unui dac era poemul preferat al lui Cioran. Luceafarul este, sa spunem asa, poemul pe care romanii il iubesc cel mai mult. Doina este biblia gandirii politice a lui Eminescu pusa in versuri, in circumstantele de atunci din anii 1870", a precizat fostul presedinte al Academiei Romane.

Principalul vinovat

ZIUA a dezvaluit ca licitatia publica realizata de Editura Academiei Romane in 2006, prin care aceasta a ales, in fapt, o tipografie preferata, mai intai la Buzau, apoi la Onesti, a fost ilegala.

In primul rand, pentru ca anuntul de atribuire a contractului public cu tipografia nu a fost publicat de catre Editura Academiei Romane in Monitorul Oficial nici dupa opt luni de la termenul legal prevazut. Faptul constituie, conform OUG nr. 60 din 2001, contraventie sanctionata cu amenda intre 20-50 milioane lei. Nimeni pana acum din partea conducerii Editurii Academiei Romane in frunte cu directorul D.R. Popescu nu a fost tras la raspundere pentru urmatoarele fapte: intarzierea cu un an a tiparirii volumului VII al Caietelor Eminescu, pierderea celor zece miliarde de lei speciali prevazuti de la bugetul de stat, contraventia prevazuta de OUG nr. 60 din 2001. De precizat e faptul ca la toate solicitarile ZIUA, D.R. Popescu a refuzat sa ne ofere punctul sau de vedere in legatura cu scandalul Caietelor Eminescu.

In urma acestei licitatii ilegale a fost intrerupt, din orgolii si interese oculte, unul dintre cele mai importante proiecte culturale din istoria Romaniei. Licitatia publica pentru tiparirea Caietelor Eminescu a fost "temeiul legal" prin care directorul Editurii Academiei, D.R. Popescu, si acolitii sai au oprit, in februarie 2006, tiparirea celui de-al saptelea volum al manuscriselor Eminescu. Primul volum a fost publicat la tipografia Regiei Autonome "Monitorul Oficial", in 2004, la initiativa presedintelui Academiei de atunci, Eugen Simion. In 2006, dupa ce Eugen Simion n-a mai fost presedintele Academiei, D.R. Popescu a pus la cale o adevarata circoteca numita licitatie publica prin care proiectul Caietele Eminescu sa nu mai fie tiparit ca si pana atunci de Monitorul Oficial. Iar destinatia celor zece miliarde de lei vechi sa fie la cheremul camarilei sale.

Intebat despre cei vinovati pentru aceasta intarziere de un an, Eugen Simion a dat urmatorul raspuns: "Intr-adevar, din cele doua pagini foarte importante si corecte in cea mai mare parte si pe care le-ati publicat, presedintele Academiei a iesit mai mult decat trebuie facut responsabil. Nu dumnealui este responsabil de aceasta intarziere. Cei care ar fi trebuit sa nu se intample acest lucru sunt cei de la Editura Academiei Romane. As ruga sa facem aceasta necesara precizare. Editura Academiei nu a gasit o solutie, n-a dorit sa gaseasca o solutie. Nu vreau sa fac proces de intentie nimanui, desi li s-a semnalat faptul ca pornesc gresit, iar argumentul lor ca ei trebuie sa respecte legea este putin retoric pentru ca nimeni nu dorea sa nu respecte legea. Depinde ce faci cu legea. Daca vrei sa faci o ilegalitate sprijinindu-te pe lege, nu stiu cum se numeste acest lucru. Acum este o fapta a trecutului. Nu vreau sa ma blochez in aceasta chestiune. Cine doreste sa vina in intampinarea acestui proiect s-o faca!".

Donatia lui Titu Maiorescu si proiectul lui Constantin Noica

In timpul vietii sale, Constantin Noica a initiat o adevarata campanie pentru faximilarea manuscriselor eminesciene.

Manuscrisele lui Mihai Eminescu au fost donate Bibliotecii Academiei Romane de Titu Maiorescu, in 1902, si, de-a lungul anilor, ele au fost cercetate, descifrate si valorificate de mari eminescologi. Printre acestia ii amintim doar pe Perpesicius, George Calinescu, Dimitrie Vatamaniuc ori Petru Cretia. Acum, starea lor e "de o vulnerabilitate maxima" si, practic, "nu mai pot fi consultate".

Constantin Noica a scris, in iIntroducere la miracolul eminesciani, ca "abia manuscrisele, cu deschiderea lor catre universalul culturii si cel al limbilor, ne-ar arata concret ce inseamna impletirea necesara dintre universal si national. Fara universal, nationalul este zoologie. Cu aceste manuscrise, in schimb, avem cel mai impresionant nou document uman - si unic in cultura europeana, exceptand caietele lui Leonardo da Vinci - cu privire la miracolul spiritului <
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Dan Chisu isi lanseaza cartea la libraria Humanitas

Simbata, 22 decembrie, libraria Humanitas "Eugen Ionesco" va gazdui lansarea de carte a cunoscutului om de televiziune Dan Chisu (foto). "Este al doilea roman pe care l-am lansat pina ...

Expozitie Pictura, Sorin Adam, Galeria Artelor-Bucuresti

EXPOZITIE. Galeria Artelor gazduieste pana la sfarsitul lunii noiembrie o expozitie de pictura semnata Sorin Adam. Adept al picturii figurative, tanarul artist propune, la aceasta noua intalnire cu ...

VERONICA D.NICULESCU: Cultura ramane emotie

Sibiu 2007... Ca o pasare fantastica, anul abia încheiat a avut, pentru fiecare dintre noi, o alta culoare.O prietena a adunat autografe de la toate marile vedete. Altii au colectionat ...

Sibiu, Capitală Culturală Europeană 20007 - ultima săptămână

Sibiul a fost pentru un an de zile, alături de Marele Ducat de Luxemburg şi Marea Regiune, Capitală Culturală a Europei. A fost un an în care Sibiul a prezentat Europei diversitatea sa ...

Peste 25 de formatii prezente la Festivalul de Datini si Obiceiuri

Botoşănenii sunt invitaţi sambătă incepănd cu ora 11.00 să urmărească parada obiceiurilor şi tradiţiilor de Anul Nou. Centrul Judean de Creaţie şi Promovarea Tradiţiilor Populare ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline