foto:qilingong.com
Anul Nou chinezesc se sarbatoreste duminica, 18 februarie 2007. Conform astrologiei chineze duminica se intra in anul Mistretului de Foc sau anul Porcului.
Parerile astrologilor sunt impartite in ce priveste predictiile pentru noul an chinezesc, unii astrologi considera ca anul porcului este unul nefast, marcat de conflicte, catastrofe naturale si crize economice, in timp ce, altii prognozeaza realizari, bucurii, si bunastare.
Zodiacul chinezesc reprezinta un ciclu de 12 ani din calendarul chinez, fiecare an stand sub semnul unuia dintre cele 12 animale simbolice: Sobolan, Bou, Tigru, Iepure, Dragon, Sarpe, Cal, Capra, Maimuta, Cocos, Caine, Porc.
Legenda spune ca cele 12 zodii si animalele corespunzatoare au fost determinate de Buddha insusi cu mii de ani in urma.
Conform mitului antic, Buddha a realizat ca China era nevoie de o reorganizare, si cu ocazia Noului An Chinez, care incepe la date diferite intre jumatatea lui ianuarie si jumatatea lui februarie, a convocat toate speciile de animale, dar numai 12 animale s-au prezentat: sobolan, bivol, tigru, iepure, dragon, sarpe, cal, capra, maimuta, cocos, caine si mistret.
In onoarea lor, Buddha a atribuit fiecarui animal unul din anii urmatori, in ordinea in care au sosit. De atunci fiecare an este reprezentat de una dintre cele 12 animale in ordine succesiva, iar fiecare dintre noi poarta semnele caracteristice animalului corespunzator anului nasterii.
In horoscopul chinez, persoanele nascute in acelas an se disting intre ele in functie de o varietate de elemente, precum: Lemn, Foc, Pamant, Metal si Apa.
Anul Porcului este ultimul din ciclul celor 12 ani ai calendarului chinezesc. Este reprezentat printr-un foc deasupra apei, un simbol caruia astrologii i-au dat diverse interpretari. Unii astrologi spun ca simbolul prevesteste un an agitat, marcat de conflicte religioase, atentate, revolte si actiuni militare.
Altii sustin ca Anul Porcului simbolizeaza geneza sau renasterea, un nou drum sau o schimbare, atat la nivel politic, cat si social.
Pe de alta parte, in traditia chineza, Mistretul simbolizeaza bunastarea materiala. Asadar, nu prea duce lipsa de bani, acestia nu sunt un scop in sine si nu il inrobesc. Mistretul nu se fereste de munca si vrea sa se realizeze profesional, dar nu cu orice pret. Nu-i place concurenta acerba, nu e oportunist si nu accepta sa fie partas la intrigi subterane.
Mistretul este cinstit si demn, hotarat si responsabil, adept al dictonului "grabeste-te incet". Nu suporta minciuna, ipocrizia si smecheria. Are o constiinta foarte sensibila, care il mustra indelung daca are impresia ca a facut ceva rau.