Antonio Vivaldi s-a nascut la Venetia in ziua de 4 martie 1678. Inclinatia spre muzica consacrata peste veacuri o mosteneste de la tatal sau, Giovanni Battista Vivaldi, violinist in orchestra Domului San Marco. Desi hirotonit in 1703, Antonio Vivaldi este obligat la scurt timp sa abandoneze postul de preot catolic, pe fondul unor probleme de sanatate. Conform marturiilor, tanarul acuza frecvent “senzatia de apasare in piept”, suferind probabil de angina pectorala, astm sau o tulburare nervoasa.
Chiar dupa ce se va indeparta de slujire, Antonio Vivaldi stie ca misiunea lui este sa aline sufletele oamenilor si o va face, in cele din urma, la superlativ, prin muzica. Antonio Vivaldi este considerat cel mai de seama reprezentant al barocului muzical venetian, fiind autor a peste 500 de concerte, opere si melodii religioase.
Totusi, sa se stie ca muzica lui a fost in proportie mare pierduta. Din piesele ce ne-au parvenit astazi, majoritatea provin dintr-un cufar descoperit in anul 1920.
Multe dintre partiturile lui au fost dedicate unor personalitati ale vremii, cum au fost Ferdinand al III-lea al Toscanei (L’Estro armonico, 1711), Contele Moriz (Il Cimento dell'armonia e dell'invenzione,1725) si Carol al VI-lea de Habsburg (La Cetra, 1728). Cea mai cunoscuta lucrare ramane fara indoiala Le Quattro Stagioni (Anotimpurile), compusa in 1723. Printr-un set de patru concerte pentru vioara, Vivaldi recreeaza fabulos “imaginea” fiecarui anotimp apeland la sunete.
Importanta creatiei instrumentale, simbolizata ideal de seria celor patru concerte inspirate de cele patru anotimpuri, vine din autoritatea cu care el a stiut sa respinga structura de concerto grosso a lui Corelli, pentru a impune foarte repede forma mai scurta a concertului cu solist in doar trei miscari simetrice (repede-lent-repede).
Vivaldi este unanim considerat a fi compozitorul care a dat cea mai mare stralucire genului numit concerto, in perioada barocului. Nu este, insa, mai putin adevarat ca va face uneori abuz pe seama calitatilor lui. Vivaldi este cunoscut pentru afirmatia ca ar fi “capabil sa scrie un concert mai repede decat ar putea fi copiat”. La fel ca Mozart, Vivaldi moare sarac si uitat de rude in 1741, fiind ingropat intr-un mormant nemarcat din Viena.
17 octombrie 2013
I. C.
editor artline.ro