Muzeul Naţional de Artă al României vă invită sa descoperiti toate secretele capodoperei renascentiste semnate de Antonello da Messina - "Portret de bărbat", expusă pentru prima dată în România.
Duminică, 20 şi 27 iulie, de la ora 11.30 este rândul acestei lucrări deosebite să stea sub lupa specialistilor muzeului pentru a fi analizată şi interpretată. Aflaţi totul despre această operă, despre autorul ei şi despre contextul în care a fost creată.
Lucrarea provine de la Galeria Borghese din Roma şi va rămâne la Bucureşti până pe 27 iulie.
OPERA SUB CLAR DE LUPĂ: Antonello da Messina - "Portret de bărbat"
Duminică 20 şi 27 iulie, ora 11.30
Înscrieri la telefon 314.81.19 sau prin e-mail la cosmin.ungureanu@art.museum.ro
Se plăteşte doar biletul de vizitare.
Antonello da Messina (1430-1479) este cel mai important pictor al sudului Italiei din secolul al XV-lea şi o figură marcantă a Reneşterii italiene. El a fost influenţat de lucrările pictorilor flamanzi, acordând o atenţie specială detaliilor şi jocului luminii pe suprafeţe. De la maestrul flamand Jan van Eyck Antonello a preluat tehnica picturii în ulei pe care a introdus-o la Veneţia. Cunoştinţele lui au fost transmise mai multor pictori contemporani, influenţând în mod semnificativ şcoala de pictură veneţiană.
În general, figurile pe care Antonello le pictează sunt scăldate de o lumină puternică, evidenţiind trăsăturile lor, precum şi fiecare detaliu al veşmintelor. În portretele sale foloseşte cu precădere semi-profilul, tipic şcolii flamande de pictură, spre deosebire de majoritatea artiştilor italieni renascentişti care pictau personajele din profil.
Excepţionala lucrare "Portret de bărbat" de la Galeria Borghese, expusă la MNAR timp de o lună, este caracterizată de un puternic realism şi este ilustrativă pentru tehnica folosită de Antonello da Messina. Această operă se va afla astfel într-un dialog la distanţă cu picturile expuse în Galeria de Artă Europeană a MNAR, în sălile dedicate Şcolii italiene, datorate la rândul lor unor nume sonore precum: Domenico Veneziano, Antonello da Saliba, Bernardino Luini, Bernardino Licinio sau Tintoretto.
Iulie 2008