Un reprezentant de marca al dramaturgiei universale de la sfarsitul secolului 19 este prozatorul si dramaturgul rus Anton Pavlovici Cehov. Scriitorul s-a nascut pe 17 ianuarie 1860 la Taganrog, in Rusia. Studiile primare le face in orasul natal, urmand ca din 1879 sa frecventeze Facultatea de Medicina la Moscova, pe care o absolva in 1884. Dupa terminarea studiilor activeaza ca medic, si continua totodata sa scrie povestioare pe care le publica in diverse reviste umoristice, activitate pe care a inceput-o in anii de studentie pentru a-si ajuta financiar familia.
In timp, povestile umoristice au inceput sa-i aduca scriitorului si notorietate, nu doar bani. Cu toate acestea, Anton Pavlovici Cehov devine cunoscut datorita operei sale dramatice. Cel putin patru dintre piesele sale au devenit cunoscute in intreaga lume: Platonov, Pescarusul, Unchiul Vania, Trei surori, Livada cu visini. Din 1886 scrie proza pentru revista „Novoe Vremia” (Timpuri noi), lucrand in paralel si la piesele sale de teatru.
Cehov a scris numeroase povestiri, nuvele si schite, dintre care amintim: Moartea unui slujbas, Grasul si slabul, Stridiile, Vânatorii, Acasa, Omul in carapace, Chibritul suedez, Povestiri pestrite. In 1897, aflat intr-o vizita la Moscova, este diagnosticat cu tuberculoza. Cu toate ca i s-a recomandat sa-si schimbe modul de viata, Cehov ignora sfatul iar starea sa de sanatatea se degradeaza destul de repede. In 1901 se casatoreste cu actrita Olga Knipper, iar trei ani mai tarziu, pe 2 iulie, se stinge din viata in sanatoriul de la Badenweiler, in Germania.
Sursa foto: wikipedia.org
11 Noiembrie 2013
A.I.
editor artline.ro