Din partea Primăriei Nürnberg, secţia tineret, a participat Annette Damms, care a rostit o alocuţiune despre situaţia tineretului şi societatea contemporană de la “Casa patriei” a fost prezent Horst Gobel, de asemenea, părintele Teofil Herineanu de la Biserica Ortodoxă Română, unde funcţionează Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale, scriitorii Josef Uitz şi Daniela Crăciun Scholz.
Manifestarea a fost organizată de Asociaţia Culturală Româno-Germană, al cărei consiliu de conducere (Mariana Alexie, Emil Cira, Doina Dolbea, Harald Hubbes, Josef Maurer şi Roswitha Ludwig) şi-a dat întregul interes pentru o organizare de excepţie în sala de festivităţi a Mitropoliei, unde se petrec în mod curent toate evenimentele semnificative ale vieţii comunitare. La ora 17.00, delegaţia bistriţeană a participat la vecernia oficiată de părintele Teofil Herineanu, paroh al comunităţii româneşti care numără câteva zeci de mii de suflete. Nu a putut participa, fiind chemat la activităţi departe de Nürnberg, mitropolitul Joantă, care păstoreşte credincioşii români ortodocşi din întreaga Europă Centrală şi Apuseană. Manifestarea propriu-zisă a debutat cu un cuvânt introductiv al Marianei Alexie, care s-a referit pe scurt şi la ultimele activităţi culturale ale asociaţiei. Apoi a prezentat programul serii, după care a trecut lui Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc”, atributul de orchestrare a serii culturale. Directorul Cosma a salutat în română şi germană asistenţa numeroasă din care au făcut parte şi germani nevorbitori de română, apoi s-a referit la cenaclul “Conexiuni” de pe lângă instituţia pe care o conduce şi la editarea antologiei de literatură în cadrul unui proiect care l-a avut ca titular al elaborării pe Dumitru Isac, referent al Centrului Cultural Municipal. În continuare, scriitoarea Elena M. Câmpan a prezentat în germană o recenzie a antologiei, iar celor prezenţi în sală li s-au dăruit câteva zeci de exemplare din antologie şi revista “Conexiuni”, astfel că, la începerea lecturii, fiecare a avut posibilitatea să urmărească varianta germană a textului citit în română. Au citit din creaţiile lor scriitorii Horaţiu Baciu, Dorel Cosma, Emil Dreptate, Traian Parva Săsărman, Victor Ştir şi Elena M. Câmpan, apoi au putut fi audiate texte semnate de Alexandru Cristian Miloş, Veronica Ştir, David Dorian şi alţii, acoperindu-se aproape toate secţiunile lucrării. Publicul a urmărit lectorii foarte atent şi a aplaudat în mai multe rânduri posibilitatea audierii atâtor voci creatoare bistriţene, din zona natală a multora dintre cei prezenţi. După lectură, Emil Cira a rostit o condensată prezentare a cărţii apărute la Editura “Mesagerul”, în acest an, “Trei interviuri cu Heidegger”. Secţiunea următoare a programului a fost realizată de cele şase perechi de dansatori ale ansamblului “Cununa de pe Someş”, sub conducerea muzicală a Elvirei Botoş şi coordonarea coregrafului Toader Puşcaş.
Tinerii îmbrăcaţi în frumoasele straie populare au stârnit admiraţia celor prezenţi prin calitatea interpretării dansului popular din zona noastră, împreună cu soliştii de muzică populară Marioara Sigartău şi Petre Petruse, aplaudaţi de mai multe ori în ritmul melodiilor pe care cei prezenţi le cântau împreună cu artiştii. După ultima secvenţă a spectacolului folcloric, Mariana Alexie a mulţumit din partea organizatorilor pentru seara culturală deosebită, iar directorul Cosma a adresat, în acelaşi registru, cuvintele sale organizatorilor. A urmat o agapă frăţească în cadrul căreia, pe grupuri mici, s-au depănat amintiri, pe teme preferate, de pildă Emil Cira şi-a amintit, alături de Emil Dreptate, Horaţiu Baciu, Elena M. Câmpan, Traian Parva Săsărman, cu încântare de cursurile lui George Călinescu şi Tudor Vianu, de la Universitatea din Bucureşti, de poeţii Teohar Mihadaş şi Cezar Ivănescu, alţii - de prieteni comuni sau evenimente. La despărţire, Horst Gobel a precizat la microfonul autocarului că şi azi, când se întorc în România, ei, saşii, spun că merg acasă, ceea ce a sunat foarte frumos. Directorul Cosma ne-a mărturisit că Nürnbergul este o altă treaptă a recunoaşterii eforturilor făcute de Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc” în împlinirea unui proiect de mare anvergură.