National Gallery of Australia gazduieste in perioada 17 noiembrie 2006 - 25 februarie 2007 o fascinanta expozitie de antichitati egiptene, imprumutate de la prestigiosul Muzeu Luvru. Cele peste 200 de obiecte si artefacte reunite sub titlul "Antichitati egiptene de la Luvru : calatorie dincolo de moarte" ofera o fascinanta imagine a uneia dintre cele mai dezvoltate si puternice civilizatii din istorie. Este prima expozitie pe care muzeul francez o prezinta in Australia in ultimele doua decenii, majoritatea pieselor provenind din expozitiile permanente de la Luvru.
Vechii egipteni credeau ca viata este un proces continuu, in care existenta fizica este doar o etapa de pregatire pentru transformarea adusa de moarte. O viata dusa in conformitate cu principiile morale si potrivit regulilor sociale si religioase din lumea egipteana permitea ca sufletul sa treaca de ultima poarta a Lumii Subterane pentru a ajunge in lumea paradisiaca, dupa ce fusese judecat de zeul Osiris.
Obiectele din cadrul expozitia demonstreaza maiestria artistilor si mestesugarilor egipteni, care abordau domenii diverse, lucrand in materiale variate, de la sculpturi de mari dimensiuni in piatra si bronz, manuscrise impodobite de imagini, sarcofage bogat ornamentate la basoreliefuri, bijuterii, ceramica.
Cele mai mici, dar si cele mai interesante artefacte prezentate in expozitie sunt amuletele si bijuteriile folosite pentru a impodobi si proteja mumiile in calatoria lor de dupa moarte, piese realizate din ceramica sau pietre semipretioase.
Vizitatorii pot descoperi si o colectie de peste 200 de figurine ushabti, care aveau rolul de a insoti sufletul celui decedat si a-l ajuta sa treaca de judecata lui Osiris. Hieroglifele prezente pe diversele artefacte sunt inscriptii cu rol de protectie, care cer ajutorul zeilor si ajuta in trecerea sufletului pana la Sala Judecatii.
Aceasta calatorie este reprezentata si prin scenele pictate pe sarcofage, drumul facut de suflet dupa despartirea de trup pana la viata eterna alaturi de zei fiind redata prin mici compozitii, deosebit de minutioase. Prin contrast cu maniera idealizata, dar respectand trasaturile celui decedat, chipurile zeilor sunt impasibile si detasate, veghind asupra calatoriei sufletelor fara a interveni, cu exceptia cazurilor cand se realizau invocatii magice.
Traditiile artistice egiptene si indemanarea tehnica din Egiptului Antic sunt mai usor de inteles atunci cand sunt prezentate in contextul functional al epocii intr-o expozitie remarcabila ce face ca fascinatia pentru aceasta civilizatie sa se pastreze.