Cel mai controversat, dar si cel mai asteptat eveniment cinematografic al lunii mai este premiera adaptarii dupa bestsellerul lui Dan Brown, "Codul lui Da Vinci".
Programat pentru 17 mai, in deschiderea Festivalului International de la Cannes, si pe 19 mai in restul lumii, inclusiv in Romania, filmul regizat de Ron Howard, cu Tom Hanks si Audrey Tautou in rolurile principale, este subiect de prima pagina in cele mai importante publicatii americane si nu numai: de la barfe si mondenitati pana la scandaluri politice si religioase.
Mai mult chiar, Vaticanul a inceput vineri o campanie impotriva peliculei pe motiv ca romanul care a stat la baza filmului este plin de minciuni, insulte si erori istorice si teologice legate de viata lui Isus, potrivit Reuters.
De la freza lui Hanks la fanatism religios
Nimic nu va impiedica filmul "Codul lui Da Vinci" sa devina un succes nemaivazut, cu exceptia pieptanaturii ingrozitoare a actorulul Tom Hanks, scrie revista "Newsweek" in editia din 1 mai.
"Time Magazine" alege insa o abordare religioasa, dedicand coperta celui mai recent numar grupului Opus Dei, organizatie catolica ce joaca un rol principal in intriga lui Brown. Grupul care are sediul central intr-o cladire din Manhattan este, in realitate, departe de modul in care il infatiseaza Dan Brown: o organizatie extrem de puternica, atat financiar, cat si politic, un fel de mafie religioasa cu membri fanatici, un exemplu fiind personajul Silas, calugarul albinos care ucide in numele religiei.
Opus Dei se defineste mai degraba ca un fel de scoala catolica, un grup de care apartin peste 85.000 de oameni din intreaga lume, dar cei mai multi nu au legaturi directe cu nicio biserica, potrivit "The Times". Pentru a-si manifesta indignarea fata de viziunile lui Brown, Opus Dei a inceput, inca din luna ianuarie, o campanie cunoscuta sub numele de "Operatiunea Codul lui Da Vinci".
Nici realizatorii filmului n-au adoptat pozitia strutului in fata valului de contestatii, ci au angajat o firma de marketing religios si consultanti de la Notre Dame si Harvard. Potrivit surselor citate in "Times", filmul prezinta o versiune diferita a povestii lui Brown, iar membrii Opus Dei s-ar putea sa fie surprinsi sa descopere ca pelicula nu le va oferi motive de ingrijorare.
Vaticanul contraataca
Unul dintre cei mai importanti preoti de la Vatican, arhiepiscopul Angelo Amato, a spus intr-o conferinta de presa ca spera ca "toti sa boicoteze acest film", potrivit Reuters. Motivul indignarii arhiepiscopului sunt ideile lui Brown - faptul ca Isus a fost casatorit cu Maria Magdalena si a avut urmasi - considerate calomnii si erori istorice care au avut succes din cauza ca foarte multi credinciosi stau extrem de prost la capitolul cultura religioasa.
"Daca asemenea insulte ar fi fost adresate Coranului, s-ar fi declansat un razboi", a spus Amato, citat de Reuters. "In schimb, cand se adreseaza Bisericii crestine, raman nepedepsite", a adaugat arhiepiscopul. Urmand exemplul Vaticanului, un grup religios din Australia a lansat un site si o serie de clipuri publicitare care contesta teoriile din "Codul lui Da Vinci", potrivit AP.
Campania, care a fost de aproape 40.000 de dolari, ii indeamna pe potentialii spectatori sa caute adevarul despre Isus. Organizatorii, grupul Anglican Sydney Media, s-au declarat ingrijorati ca informatiile din carte sa nu fie percepute ca adevarate, cu atat mai mult cu cat se cunosc foarte putine lucruri despre viata si moartea Mantuitorului.