Festivalul de la Sfantu Gheorghe s-a deschis luni cu filmul ecologist "An Inconvenient Truth". Iulia Blaga
Anonimul 4 e putin diferit de Anonimul 3. Prima schimbare am observat-o cand invitatii au fost transportati de la Bucuresti la Murighiol cu doua autocare care au plecat la ore diferite. Fata de anii trecuti, imbarcarea nu s-a facut de la Mahmudia, ci de la Murighiol, si nu in vaporase care urmau sa faca patru ore pana la Sfantu Gheorghe, ci in salupe rapide de maxim 15 persoane, care aproape ca
zburau pe suprafata Dunarii. Un transport de la Murighiol la Sfantu Gheorghe costa 105 RON si nu se face decat cu cel putin doua persoane la bord, dar efectul e nemaipomenit. Ce-a mai contat ca una dintre barcile rapide s-a oprit la iesirea pe Dunare pentru ca avea motorul infundat? Odata pornita, a depasit-o rapid pe cea in care se afla o parte din incarcatura pretioasa a festivalului : Luminita Gheorghiu, Horia-Roman Patapievici, Mircea Mihaies, Alex Leo serban, Gabriela Massaci, Mihai Chirilov. Cu al doilea transport, care a plecat mai tarziu din Bucuresti, au venit si alti
invitati de marca : strainii (masati in acest an in vilele din jurul salilor de cinema), dar si Mariana Mihut si Victor Rebengiuc, Vlad Ivanov, Ana Maria Marinca. Oleg Mutu, Hanno Hofer si monteuza Dana Bunescu au venit pe socoteala lor, cu o barca inchiriata de ei. Ken Loach a ajuns ieri dupa-masa si tot ieri si Cristian Mungiu. Cele doua "palme" de la Anonimul, cum spunea in gluma cred ca Victor Rebengiuc la deschiderea festivalului. Care deschidere a fost intarziata cu o jumatate de ora, ca sa termine de mancat invitatii, si a fost destul de palida si de impiedicata. Dar cui ii pasa atata timp cat bancile din camping erau pline si lumea nerabdatoare? Un austriac euforizat de alcool chiar s-a urcat pe scena si a spus ca ar fi bine ca festivalul sa inceapa o data. si a inceput. Dupa o translatoare timorata si dupa directoarea festivalului, Miruna Micu-Berescu, mereu sigura pe ea, pe scena au urcat Mariana Mihut, Luminita Gheorghiu si Victor Rebengiuc. In exprimari diferite, ei au laudat initiativa unui anonim (nu prea anonim : Sorin Marin) de a infiinta aceasta sarbatoare a filmului.
N-a fost prezent insa la deschidere, si n-a venit nici la Sfantu Gheorghe, Marcel Iures, presedintele onorific al festivalului. Ce s-a mai schimbat de anul trecut? In primul rand, sunt mai multe locuri de cazare. S-au mai construit trei case in interiorul satului filmului, chiar langa salile de cinema, si mai multe casute in camping. Inspre sat, constructia altor cateva vile nu a luat inca sfarsit. Pare sa fie mai multa lume decat anul trecut. Primul film din cadrul Anonimului a fost ecologistul "An Inconvenient Truth" de Davis Guggenheim, narat de Al Gore. El a fost proiectat in deschidere, dar nu toata lumea a stat sa-l vada pana la sfarsit. Satenii au inceput sa plece spre casele lor chiar dupa ce a inceput proiectia. Probabil ca nu mai au nevoie de nici o lectie de ecologie. Gurile-rele se intreaba daca, pornita ecologistic, a patra editie a Anonimului se va termina tot cu un fastuos foc de artificii care sa sperie fauna din rezervatie pe o raza de 20 de kilometri. Oricum, la deschiderea festivalului a cantat, ca in fiecare an, grupul de femei din Sfantu Gheorghe.
' Premii de 23.000 de dolariFestivalul are anul acesta trei sectiuni competitionale: lungmetraj, scurtmetraj fictiune si scurtmetraj animatie. Toate filmele din competitie vor putea fi urmarite atat in Satul Filmului (Camping), cat si in cele trei sali ale Complexului Cinema. Publicul prezent la Sfantu Gheorghe va acorda doua premii: pentru cel mai bun lungmetraj, respectiv pentru cel mai bun scurtmetraj. Valoarea totala a premiilor este de 23.000 USD. Membrii juriului la sectiunea de lungmetraj sunt producatorii de film Marina Grasic (SUA) si Emmanuel Benbihy (Franta), criticul de film Irina Margareta Nistor si regizorul Swel Noury (Maroc), castigatorul Trofeului Anonimul la editia precedenta."Imi face o deosebita onoare si placere sa fiu prezenta la un festival atat de original, intr-o locatie atat de originala. Cele 14 ore de zbor au meritat tot efortul!", a declarat ieri Marina Grasic, presedintele juriului de lungmetraj.