Tot ieri a fost lansata si prima sa carte scrisa in calitate de Papa - "Iisus din Nazareth" - in Italia, Germania,
tara sa natala, si Polonia, tara natala a predecesorului sau, Ioan Paul al II-lea.
Papa le-a reamintit, duminica, zecilor de mii de persoane prezente in Piata Sfantul Petru la slujba oficiata cu ocazia implinirii a 80 de ani, despre "tenebrele" care ameninta lumea si a afirmat ca acestea nu vor putea fi invinse decat prin "puterea milei si a compasiunii". Suveranul Pontif - care celebreaza pe 19 aprilie si doi ani de pontificat - a evocat memoria predecesorului sau de origine poloneza. Ioan Paul al II-lea "a trait sub doua regimuri dictatoriale si a venit in contact cu saracia, cu nevoile, cu violenta, a cunoscut in profunzime puterea tenebrelor, care ameninta lumea din vremurile noastre", a comentat Benedict al XVI-lea. Ioan Paul al II-lea a cunoscut ocupatia nazista si regimul comunist in Polonia. Benedict al XVI-lea a mai declarat ca doar mila si compasiunea ar fi capabile sa aduca pacea, dar "nu acea pace, privita ca un echilibru de forte, ci o noua realitate, fructul dragostei fata de Dumnezeu".
Un Papa incomod
care crede in forta iubirii
In urma cu doi ani, imediat dupa alegerea sa ca Suveran Pontif, Papa Benedict al XVI-lea a subliniat ca sarcina sa era de "a face sa straluceasca in fata barbatilor si femeilor de astazi lumina lui Hristos. Nu propria lumina, ci pe aceea a lui Iisus". In liturghia de inceput de Pontificat, Papa nu si-a prezentat un "program de guvernare", deoarece "adevaratul program este acela de a nu face ce vreau eu, de a nu urmari ideile mele, ci de a asculta de intreaga Biserica, de cuvantul si vointa Domnului, de a ma lasa ghidat de El". Cu aceste premise, asa cum a subliniat un articol-bilant al Pontificatului, publicat in ultimul numar al revistei "Vita e Pensiero" al Universitatii catolice citat de Rompres, "a intreprins de fapt remodelarea" guvernarii papale "sub semnul simplificarii si al revenirii la esential". Aceasta este cheia de lectura pentru a-l intelege pe Joseph Ratzinger, prezentat timp de decenii de mass-media drept "Panzerkardinal" restauratorul, noteaza ziarul Il Giornale, intr-un editorial publicat in editia de ieri. De la Papa Benedict al XVI-lea, cuvintele cele mai repetate sunt "bucurie" si "iubire". In prima sa enciclica a explicat ca "nu exista o noua decizie etica sau o mare idee, ci intalnirea cu un eveniment, cu o persoana, care da vietii un nou orizont".
Mozart, Dvorak si Gabrieli
Ieri dupa-amiaza, Papa a audiat, in Sala Nervi de la Vatican, un concert al Orchestrei radiofonice din Stuttgart ce a pregatit un program cu piese de Mozart, Dvorak si Andrea Gabrieli. Printre numerosii invitati s-a numarat si actrita Sofia Loren, care i-a urat Suveranului Pontif "sa mai traiasca 80 de ani".
Sfantul Parinte a primit numeroase felicitari, mai ales de la patriarhul Moscovei Alexis al II-lea care a salutat "un teolog reputat angajat in protejarea si promovarea valorilor traditionale crestine"; Papa nu a reusit pana acum sa viziteze Rusia, desi relatiile intre Biserica ortodoxa si Vatican s-au mai imbunatatit. Georg Gaenswein, secretarul particular al Papei, a declarat ca acesta a primit foarte multe felicitari, dar si mici cadouri precum CD-uri, flori si un urs din panza enorm. "Papa a spus clar ca nu accepta cadouri personale, iar cei care doresc sa-i ofere ceva, ar putea face o donatie care va fi utilizata in beneficiul Tarii Sfinte sau al unei regiuni sarace din lume", a adaugat Gaenswein. (L.D.)