Pentru ca spectatorii sa intre mai usor in atmosfera, saxofonistul Flavius Teodosiu a interpretat, marti seara in deschiderea Festivalului DaKINO, un colaj de melodii din filme celebre. Dan Chisu, parintele evenimentului, a taiat scurt panglica, cu un discurs la obiect: Va multumim ca sinteti pentru a 17-a oara alaturi de noi.
Sala a fost arhiplina, pe linga cinefili aflindu-se si mari artisti precum Mariana Mihut, Victor Rebengiuc sau Dorel Visan. Cei prezenti au dat dovada de un atasament deosebit fata de cinema, stind pina mult dupa miezul noptii sa vada peliculele Beowulf si Asasinarea lui Jesse James de catre lasul Robert Ford. Desi sloganul editiei din acest an al festivalului este Scapa de cliseele hollywoodiene, mai Hollywood ca in prima seara de la DaKINO cu greu se putea vedea.
Primul film proiectat la DaKINO, Beowulf, in regia lui Robert Zemeckis, pare o parodie la adresa noilor tehnologii din cinema, dar beneficiaza din plin de ele. Povestea stravechiului erou anglo-saxon este spusa cu umor, folosindu-se pina la saturatie computerul si alte tehnici ale secolului XXI. Fetele actorilor, nume grele precum Anthony Hopkins, Angelina Jolie sau John Malkovich, sint redesenate pe computer, astfel ca nu realizezi daca joaca cu adevarat actorii sau sint niste copii virtuale ale acestora. Eroul vechii saga cintate peste tot de menestrelii medievali este prezentat ca un supererou hollywoodian care salveaza omenirea cu o singura mina, la propriu, pentru ca, la un moment dat, isi taie singur unul dintre brate pentru ca il incurca la uciderea balaurului. Cel din urma scuipa foc cit sa incendieze toata planeta, iar Beowulf despica teasta peste teasta si varsa tone de singe deopotriva balauresc si omenesc, pina ce, plictisit, decide ca asta nu mai e razboi, ci macel in toata legea.
Anthony Hopkins este hidosul rege Hrothgar, care adusese blestemul asupra tarii sale pentru ca se incurcase in tinerete cu un demon al apelor cu care concepuse un monstru cu ochi verzi, pe numele sau Grendel, dotat cu urechi sensibile si astfel deranjat de petrecerile de la curtea regelui. Din cind in cind se ducea sa le spuna vecinilor sa faca liniste, descapatinindu-i pe cei mai mari petrecareti. In replica, mama monstrului il tragea de urechi ca nu fusese cuminte. Vrajitoarea in cauza era nimeni alta decit Angelina Jolie, accesorizata cu o coada de drac si cu tocuri cui, tavalita in mult auriu. Cind am vazut filmul, m-am speriat de cit de goala eram, a zis Jolie. Nu stiu daca sa ii las pe copii si pe Brad sa vada filmul, s-a impacientat actrita. Hopkins il interpreteaza pe infamul rege ca la Royal Shakespeare Company, declamind versurile baladei. Ca sa redea sentimentul limbii vechi, engleza zilelor noastre sau, pe alocuri, limbajul american de cartier e pronuntat cu multe r-uri, ca in Scotia. Numai Angelina Jolie vorbeste cu un puternic accent rusesc, pe care si l-a pastrat din Alexandru cel Mare. Eroul Beowulf e plin de muschi si de mindrie, mindrie care il pierde ca pe Lucifer pentru ca nu e capabil sa refuze pactul cu diavolita Jolie, care ii promite sa-l faca cel mai mare rege care a existat vreodata pe Pamint. Urmas al liniei care a facut celebra trilogia Stapinul Inelelor, Beowulf nu reuseste decit sa fie o gluma draguta.
Mult mai bun a fost cel de-al doilea film al serii, Asasinarea lui Jesse James de catre lasul Robert Ford, lungmetraj ce spune povestea uneia dintre cele mai controversate personalitati americane, Jesse James, tilhar la drumul mare, un Robin Hood din sudul Americii, spargator de banci si jefuitor de trenuri. Povestea lui a excitat mintile americanilor. Desi hot si criminal, a devenit inca din viata erou. Cu toate ca nu dadea saracilor ceea ce fura, ci pastra totul pentru sine, pentru ca lupta impotriva Confederatiei si a steagului american a fost indragit de toata lumea, sfirsind insa ucis de catre un pusti din banda lui. Robert Ford il adulase pe Jesse James inca din copilarie. Nu voia sa il imite, ci voia sa fie Jesse James. Ca sa isi cistige gloria care i se parea ca i se cuvine s-a decis sa coopereze cu autoritatile si, in schimbul unei recompense, sa-l impuste pe eroul intregii Americi. In loc sa primeasca laude, el a fost hulit de toata lumea. Corpul neinsufletit al tilharului a fost expus public, oamenii se calcau in picioare sa il vada, fotografii cu Jesse James pe catafalc au circulat in lumea intreaga, mii de mame si-au botezat fiii cu numele de Jesse. Lasul Robert Ford, vazut ca un adevarat Iuda, a fost impuscat de un irlandez si nimeni nu l-a plins. Brad Pitt - premiat la Mostra venetiana cu Copa Volpi - face un rol excelent ca Jesse James, dar si mai bun, mai nuantat si mai rafinat in joc este tinarul Cassey Affleck, in rolul lasului Robert Ford, cum a intrat in balade ucigasul eroului.
Despre documentarele intrate in cursa pentru Oscar aflati pe www.cotidianul.ro/select