- Sunt trei lucruri importante. Foarte importante. Autorul sa fi spus tot ce trebuia sa spuna, numai ceea ce trebuia sa spuna si asa cum trebuia sa o spuna. Daca gasesti o astfel de carte, citeste-o fara grija.
Invitat la un pretentios dineu, Montesquieu a impresionat pe toata lumea prin replicile sale pline de spirit. Spre finalul mesei le-a declarat celor prezenti:
- A manca este unul din cele patru scopuri ale vietii umane.
Pe cand ceilalti invitati se uitau unii la altii si asteptau mai multe explicatii de la musafirul de gala, acesta a continuat cu jumatate de voce:
- Daca as reusi sa aflu care sunt celelalte trei...
Silit mai mult din politete sa il asculte pe un palavragiu ce se considera un mare intelept cum vorbeste fara oprire, Aristotel se resemnase si astepta ca nedoritul oaspete sa plece. Surprins de tacerea filosofului, pana la urma vizitatorul l-a intrebat:
- Ce mai poti spune? Elocventa mea cu siguranta te-a lasat fara cuvinte.
- Sunt doar mirat ca sunt atatea urechi ce te asculta, raspunse Aristotel, aratand cu un gest larg catre cei prezenti, cand ar trebui ca tot atatea picioare sa o fi luat deja la fuga.
Intrebat care ar fi cel mai bun doctor, se spune ca Platon ar fi raspuns:
- Cel care a suferit de toate bolile din lume.
Invitat in salonul unui celebru duce din epoca sa, renumit ca un om de spirit, John Locke s-a trezit intr-o companie prea putin placuta, si pret de cateva seri a fost nevoit sa se plictiseasca, ignorat de gazda si uitandu-se la ceilalti cum joaca intre ei carti si palavragesc fara sens. Dornic sa ii dea o lectie ducelui, intr-o seara ganditorul s-a retras intr-un colt al salonului, a scos o foaie de hartie si a inceput sa noteze ceva. Initial mirata, gazda a venit sa-l intrebe ce face.
- Stimate domn, va multumesc pentru invitatie. Acum profit de ocazie si de aceasta companie selecta si imi notez fiecare cuvant din conversatiile atat de spirituale ale acestor distinsti domni.
Intelegand usturatoarea ironie, gazda si-a cerut iertare si pe viitor a renuntat la carti si conversatii frivole, intretinandu-se cu filosoful.
Hegel a fost intr-o seara deranjat de unul dintre servitori, care a navalit in biroul ganditorului si, foarte speriat, l-a anuntat ca izbucnise un incendiu in bucataria casei. Nedumerit, cu un aer ratacit, Hegel s-a uitat lung la el si foarte calm i-a replicat:
- Dragul meu, nu-mi spune mie, spune-i sotiei mele. Doar stii ca ea se ocupa de treburile casei.
Si fara sa-i mai acorde vreo atentie Hegel s-a intors la masa de scris.
Grav bolnav si imobilizat la pat, Nietzsche este vizitat de un credincios prieten, ingrijorat de starea sa de sanatate.
- Nu te mai ingrijora, o sa fie bine. Trebuie doar sa te odihnesti si sa nu te mai gandesti la nimic.
- Usor de spus, replica Nietzsche, si usor de facut de unul ca tine. Dar eu, eu sunt insasi gandirea.
Se spune ca Immanuel Kant si-a schimbat doar de doua ori programul respectat cu strictete al plimbarii zilnice - cand a cumparat un exemplar din Contractul social si cand a cumparat o gazeta ce anunta inceputul Revolutiei franceze.
Spre surprinderea chiar si a celor ce incepusera sa se obisnuiasca, fie si cu greu, cu felul sau neobisnuit de a fi, Diogene obisnuia adesea sa cerseasca bani sau ceva de mancare... statuilor din oras. Cand un trecator, temandu-se ca necunoscutul sa nu fie nebun, l-a intrebat de ce face asta, Diogene i-ar fi raspuns:
- Ca sa ma obisnuiesc repede cu refuzul.
Intrebat candva de un tanar care este secretul fericirii, Confucius i-ar fi raspuns, dupa cateva clipe de gandire:
- O casa plina de carti si o gradina plina de flori, iata tot ce iti trebuie pentru a fi fericit.