Andy Warhol s-a nascut in Pittsburgh, la data de 6 august 1928, intr-o familie de imigranti ruteni originari din Slovacia. Dupa patru ani de studiu la “Carnegie Institute of Technology” din localitatea natala si dupa ce si-a primit diploma in domeniul artelor se muta la New York. Andy Warhol debuteaza ca grafician de reclame. Remarcat destul de repede pentru ilustratiile executate in jurnalele de moda ale timpului, incepe sa fie tot mai apreciat si frecventeaza cercurile inalte.
Warhol abordeaza pictura incepand cu anii ’60, dar prin noua orientare artistica nu renunta la estetica reclamei. Stilul sau caracterizat prin culori stridente, prin repetarea imaginii aceluiasi obiect, prin ilustrarea unor accidente sau acte de violenta devine ilustrarea civilizatiei americane. Warhol locuieste in atelierul-fabrica Factory, care in scurta vreme devine loc de intalnire pentru avangarda new-yorkeza.
Artistul declara urmatoarele intr-un interviu legat de atelierul sau: "Factory este cel mai potrivit nume. O fabrica este locul in care construiesti lucruri. Aici fac sau construiesc munca mea. In arta mea, pictatul manual ar lua prea mult timp si oricum, asta nu mai este conform timpurilor in care traim. Este vremea mijloacelor mecanice si folosindu-ma de acestea pot crea mai multa arta, pentru mai multi oameni. Arta ar trebui sa fie pentru oricine". Lumea artistica si culturala newyorkeza a anilor '60 a fost marcata de evenimentele din The Silver Factory, a lui Andy Warhol. Acest spatiu de la etajul al cincilea al unei cladiri din Manhattan gazduia artisti in cautarea celebritatii, personalitati ale elitei culturale si hoinari in aceeasi masura.
Colectia permanenta a Muzeului Andy Warhol este alcatuita din mai bine de 8.000 de opere semnate de artist, printre care picturi, desene, stampe, fotografii, sculpturi, filme, casete video si o arhiva extinsa cu documente referitoare la viata artistului. Impreuna, colectia de obiecte si documentele de arhiva fac Muzeul Andy Warhol cel mai complex muzeu din lume destinat unui artist.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro