Viitorul prozator a copilarit in Camden si Springfield, Illinois, petrecandu-si vacantele in Maine. Obtine o specializare in Literatura Engleza la Northwestern University, apoi isi continua studiile la National Louis University, lucrand o perioada ca profesor pentru ciclul primar, gimnazial si liceal.
Andrew Clements va scrie o perioada texte pentru diverse cantece - debutul sau literar, dupa cum se amuza ulterior - si face primul pas in cariera ce ii va aduce succesul incepand sa colaboreze cu diverse edituri, specialitatea sa fiind, fireste, cartile pentru copii. Initial nu va fi un autor, ci va lucra ca editor, redactor, se va ocupa de promovarea noilor titluri si chiar va cumpara drepturile de editare pentru anumite titluri. Pe scurt un pasionat care descoperea in anii '80 ai secolului trecut piata de carte pentru copii si incerca sa invete cat mai mult, fara insa ca cel putin in primii ani sa ia in considerare ideea de a scrie el insusi o carte.
Publicat in 1996, Frindle, romanul sau de debut, a fost initial un succes modest, insa spre surprinderea autorului insusi in urmatorii ani a inceput sa se bucure de o popularitate tot mai mare in randul micilor cititori, si in 2016, la doua decenii dupa prima editie, primea prestigiosul Premiu Phoenix ca cea mai buna carte publicata cu 20 de ani in urma si care nu primise atunci niciun premiu literar important. Un record aparent bizar, dar pe masura ce Povestea frindelului era retiparita si tradusa in mai multe tari cititorii descopereau si ca Andrew Clements se dovedise in toti acesti ani un autor nesperat de prolific, cu un portofoliu de premii, mentiuni si nominalizari care ar starni cu siguranta gelozia oricarui "rival" literar.
Pana in prezent Andrew Clements a publicat un numar impresionant de carti pentru copii, de la carti ilustrate pentru cei foarte mici, romane si povestiri pentru elevi la serii foarte populare in scolile americane, unde eroii sunt tot elevi din clasele primare sau gimnaziu.
Scriitorul locuieste astazi in Maine si are patru fii, care i-au servit adesea drept modele si surse de inspiratie pentru cartile sale, dar au fost si primii sai cititori.