Bulevardul Andrassy din Budapesta face parte din categoria strazilor istorice si a fost inclus in anul 2002 in patrimoniul mondial UNESCO. Nu exista tur ghidat prin capitala Ungariei care sa nu valorifice acest muzeu in aer liber gratuit. Bulevardul Andrassy realizeaza legatura dinspre centru si parcul orasului insa este dupa cum spuneam mai mult decat o banala cale de transport.
Bulevardul trasat la sfarsitul secolului al XIX-lea a avut sansa sa mosteneasca in ciuda razboielor si cutremurelor multe dintre caldirile neo-renascentiste cu fatade si interioare spectaculoase.
Numele sau aminteste de prim ministrul Gyula Andrassy, unul dintre sustinatorii febrili ai proiectului. Andrassy este de asemenea una dintre strazile comerciale principale din Budapesta, ascunzand cafenele, restaurante care servesc mancaruri fine, teatre si buticuri de lux. Dintre palatele aliniate la strada, unele au facut parte din planul initial, altele au fost ridicate in jurul anului 1884 de familiile bogate ale vremii.
Opera de Stat este una dintre cele mai frumoase cladiri de opera din lume. Este locul in care doamnele aristocrate isi etalau rochiile noi in pragul secolului XX. Constructia neo-recescentista a fost terminata in 1886 si a devenit la scurta vreme o carte de vizita a arhitectului Miklos Ybl. Edificiul a fost proiectat pentru a celebra o mie de ani de la sosirea maghiarilor pe aceste meleaguri. Sala de concerte adaposteste nu mai putin de 1261 locuri si are forma de potcoava.
Potrivit unor masuratori efectuate in anii ’70, aceasta detine a treia cea mai buna acustica din Europa dupa La Scala din Milano si Palais Garnier din Paris. Fatada princiapala este decorate de statuile unor mari compozitori intrati in istoria universala: Mozart, Beethoven, Verdi. De asemenea, de o parte si de alta a intrarii principale sunt asezate statui cu Franz Liszt si Ferenc Erkel.
Pe acelasi Bulevard Andrassy veti mai intalni Casa Drechsler, Casa Memoriala Franz Liszt si vechea Academie de Muzica. Casa Terorii (Terror Haza), dispusa in sediul politiei secrete din perioada comunista, comemoreaza victimele celor doua regimuri opresive care au macinat Ungaria: fascismul si comunismul. Muzeul de Arta din Asia de Est gazduieste circa 20.000 de lucrari din China, Japonia, India, Nepal, Tibet si Mongolia.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro