Andora, unul dintre cele mai mici state din lume, cuibarit intre Franta si Spania, are ca forma principala de relief Muntii Pirinei. Cel mai inalt varf din Andora este Pedrosa cu o inaltime de 2946 m, iar peisajul predominant muntos a determinat izolarea acestei mici tari de-a lungul timpului.
Cu o suprafata de numai 468 km patrati si o populatie de 65 000 locuitori, Andora are astazi drumuri excelente si este o parte a Europei descoperita de tot mai multi turisti. Peisajele muntoase sunt spectaculoase si partiile de schi sunt numeroase, iar multe statiuni au partii si pentru cei mai putin experimentati. In Andora turismul este dezvoltat, la fel industria tutunului, sistemul bancar este de asemenea dezvoltat si poti beneficia de cumparaturi in regim duty–free.
Populatia Andorei include un procent de 38,2 % populatie andoriana, 31,7 % spanioli, 15,9 % portughezi, 6,1 % francezi si restul de 8,1 % diverse alte nationalitati. Influentele determinate de populatia catalana intr-un procent insemnat au generat traditii specifice catalane, remarcabile prin grandoarea cu care sunt sarbatorite. Sarbatoarea Sfantului Ion, Sfantului Stefan si Sfantei Lucia sunt principalele sarbatori ale anului.
Jazz, flamenco, spectacole de teatru pe strada, Festivalul de muzica clasica din septembrie, sezonul de muzica si dans intre noiembrie si mai coloreaza viata locuitorilor.
Cea mai mare parte a populatiei locuieste in doua orase principale, anume Andora la Vella si Escalades.
Primele referiri la Andora au aparut in scrierile istoricului grec Polibius in jurul anului 200 e.n. in care vorbeste despre trupele cartagineze conduse de Hannibal ( 247 – 183 i. e.n ) ce treceau Muntii Pirinei in drum spre Roma.
In a doua jumatate a secolului XX, Andora a devenit un important centru comercial si s-a dezvoltat aici o societate multiculturala.
Catalana este limba oficiala in Andora, folosita in administratie, in scoli, iar semnele de circulatie sunt tot in catalana. Catalana este limba utilizata in media, iar pe strada poti auzi adesea si spaniola si franceza.
Andora are numeroase biserici in stil romanic, cele mai multe dintre ele sunt mici, construite intre secolele IX si XIII. Poti vedea fresce si sculpturi de valori inestimabile, castele si fortificatii medievale si gospodarii traditionale remarcabile.
Principalele atractii in capitala Andora la Vella sunt centrul vechi, Cladirea Parlamentului, Biserica Sf. Stefan ( Esteve ), Biserica Santa Coloma, Centrul Cultural Guvernamental.