Programul reprezintă un program inițiat de galeria de artă contemporană Anaid Art Gallery și firma de arhitectură Studio Kim Bucșa Diaconu ce se va desfășura pe parcursul întregului an expozițional 2007.
Se va lansa odată cu deschiderea anului expozițional în cadrul galeriei de artă contemporană Anaid Art Gallery.
Reprezintă în practica expozițională românească un nou mod de a privi și gestiona un proiect artistic de artă contemporană. Cadrul arhitectural de expunere va fi realizat de arhitecții Kim Attila, câștigătorul Premiului Corian DuPont al Bienalei de Arhitectură București 2006, Adriana Diaconu și Tiberiu Bucșa, fondatorii firmei de arhitectură Studio Kim Bucșa Diaconu.
S-a impus ca o necesitate în practica expunerilor de artă contemporană, de ambientare și amenajare a spațiului destinat punerii în valoare a conceptelor artistice. Practica curatorială, la nivel internațional, integrează în cadrul proiectului curatorial colaborarea dintre curatorul și arhitectul expoziției, după planurile căruia se face amenajarea arhitecturală, care se bazează pe conceptul întregii expoziții. Încercarea de stabilire și parcurgere a demersului artistic în cadrul unor structuri arhitecturale mobile va conduce la o mai bună vizibilitate și receptare a fenomenului artistic.
Se dorește a fi o platformă de lansare a unor proiecte de artă contemporană printr-o continuă metamorfozare a spațiului interior al galeriei.
Vizează interacțiunea publicului cu arta contemporană prin intermediul arhitecturii și cu arhitectura prin intermediul artei contemporane.
Propune un alt mod de citire și reflecție a artei contemporane și un nou mod de privire și interacțiune cu un spațiu destinat artei contemporane.
Este o premieră în practica curatorială românească.
Programul va fi lansat Joi, 25 ianuarie 2007, ora 19.00 cu ocazia vernisajului expoziției de pictură "Pădurea de cenușă" semnată Ioan Sbârciu. Publicul amator de artă contemporană va putea viziona expoziția în perioada 25 ianuarie - 18 februarie 2007.
"Pădurea de cenușă", proiect recent, propus și realizat de artistul Ioan Sbârciu reunește o serie de lucrări ce au avut ca punct de plecare fenomenul social, politic, economic și mediatic Roșia Montană. Drama omului și a naturii, în contextul Roșia Montană a mai fost dezvoltată și în cadrul unei alte serii de lucrări intitulate chiar "Roșia Montană". Gestualismul pur, ce se conturează în cadrul lucrărilor de mari dimensiuni face trimitere la peisajul ardelean printr-o balansare echilibrată între abstract și figurativ. Peisajul, ca gen pictural, este reluat și reinterpretat în cadrul unei reiterări a semnului plastic printr-o demonstrație de forță a lirismului și vigorii tehnice.
Asumarea social-politică a fenomenului Roșia Montană și luarea unei poziții față de acest fenomen se conturează în cadrul unei formule artistice diferite față de formulele de protest artistic întâlnite la noua generație de artiști. Dimensiunea estetică asumată a picturilor lui Ioan Sbârciu denotă o plăcere a senzorialului generând la nivelul privitorului o atitudine reflexiv-meditativă. În acest fel lucrările lui Ioan Sbârciu depășesc cadrul limitat al unei simple reacții față de un eveniment social-politic al României contemporane, căpătând valențele unei drame universale prin intermediul căreia misterul este supus treptat dispariției.
Personalitate marcantă a vieții cultural-artistice clujene, pictorul Ioan Sbârciu este cunoscut publicului și în calitatea sa de profesor și rector al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca. Activitatea artistică impresionantă este marcată de numeroase expoziții personale și de grup, naționale și internaționale, dintre care menționăm doar câteva: "Misterul prieteniei", Muzeul de Artă Cluj 2005, Bienala internațională de artă contemporană Praga, 2005, "Lupertz - Sbarciu. Desene" 2006, "Sbârciu/Pictura/2006", Centrul Cultural Palatele Brâncovenești - Mogoșoaia. Toate aceste acțiuni artistice au făcut ca numele și opera lui Ioan Sbârciu să se regăsească în colecții publice și private din peste 20 de țări.
Anaid Art Gallery vă invită să faceți o incursiune în arta contemporană de luni până vineri între orele 11-19, sâmbăta între orele 10-18.
Curator: Diana Dochia
Expozitia este deschisa pana la 28 februarie
Luni-Vineri orele 12.00-18.00
Programari la tel: 0742.648.865
Str. Grigore Mora nr. 39, Bucuresti, sector 1
Ianuarie 2007