Pelicula lui Nae Caranfil A'Restul e tacereA', care a putut fi vizionata in cadrul Festivalului de Film de la Locarno, e recomandata pentru desavirsirea educatiei cinematografice, conform A'Hollywood ReporterA', citata de NewsIn. Cunoscuta publicatie spune ca filmul lui Caranfil, o poveste despre realizarea primei pelicule mute romanesti, demonstreaza ca cinematografia nu s-a schimbat prea mult in cei aproape o suta de ani care au trecut de atunci.
A'Restul e tacereA' a putut fi vazut in premiera intr-o proiectie nocturna la Festivalul de Film Transilvania in luna iunie si va intra pe marile ecrane din Romania abia in martie 2008. Pelicula e un proiect A'gestatA' de Caranfil vreme de aproape 19 ani si relateaza povestea filmului A'Independenta RomanieiA', din 1911. Aproape intregul potential dramatic al filmului se consuma intre actorii principali: Marius Florea Vizante e un tinar regizor aspirant, care apeleaza la afaceristul excentric jucat de Ovidiu Niculescu pentru realizarea unui film despre razboiul din 1877 impotriva turcilor.
Prima parte a filmului, care prezinta dificultatile cu care se confrunta un regizor in 1911, este o excelenta comedie, care poate fi gustata, dupa cum demonstreaza si cronica elogioasa din A'Hollywood ReporterA', si de publicul cinefil din strainatate. In a doua jumatate insa, pelicula aluneca pe o panta dramatica, in momentul in care, odata terminat filmul, incepe lupta de orgolii intre regizor si producator, incheiata tragic pentru amindoi.
Publicatia americana remarca interpretarile celor doi protagonisti, considerind ca A'Vizante are un farmec dezarmant si lasa o impresie puternicaA', iar A'Niculescu este cel mai bun, reusind sa-si depaseasca infatisarea dubioasa de frizer pentru a deveni un mogul al filmului, demn de a fi alaturat celor mai faimosi producatoriA'.
Afirmind ca A'Restul e tacereA' ar trebui vazut de orice cinefil care se respecta, criticul Ray Bennett considera ca regizorul si scenaristul Nae Caranfil a avut ambitii mari cu acest film si, in buna parte, rezultatele demonstreaza ca a reusit ce si-a propus.
Totodata, Bennett elogiaza A'imaginile magnificeA' ale directorului de imagine Marius Panduru si coloana sonora semnata de Laurent Couson, care A'sustine si imbogateste curgerea epica a filmuluiA'.
Totul despre activitatea de regizor a lui Nae Caranfil, pe www.cotidianul.ro/selectCristiana Visan