American Gothic a fost pictat de artistul Grant Wood in 1930. Celebrul tablou care infatiseaza un fermier alaturi de fiica sa in fata casei este, in ciuda realismului aparent, rodul fictiunii. Aceasta nu numai pentru faptul ca tabloul a fost pictat la inceputul secolului XX, in vreme ce tema lucrarii trimite la veacul anterior, ci si pentru aceea ca insasi modelele folosite nu au avut nicio legatura unul cu celalalt.
Tanara cu chipul alungit si parul prins in coada a fost nimeni alta decat sora pictorului, pe care o chema Nan, iar barbatul trecut de a doua tinerete, medicul dentist al pictorului, Dr. Byron McKeeby din Iowa.
Se spune ca inspiratia i-ar fi venit lui Wood in vara anului 1930, cand a remarcat printre fermele americane din Iowa o locuinta care contrasta puternic cu celelalte. Casa, care prezinta influente ale stilului gotic european, ofera pana astazi marturie curiosilor si iubitorilor de arta in Eldon, Iowa.
Acestor elemente Grant Wood le ofera cu maiestrie unitate si coerenta, reusind in felul acesta sa creeze una dintre cele mai celebre opere de arta ale timpului. Insa celebritatea are pretul sau iar in cazul de fata consta in acceptarea parodiilor care se fac la adresa tabloului.
Intocmai ca “Tipatul” de Edvard Munch si “Mona Lisa” lui Leonardo da Vinci, American Gothic se inscrie printre tablourile cele mai parodiate din istorie. Revistele, desenele animate si show-urile de divertisment au avut un rol important in difuzia acestui fenomen. The Muppets, Jersey Shore, X-Men, The Nightmare Before Christmas sunt doar cateva dintre productiile care si-au legat numele de celebra lucrare.
Sursa foto: wikipedia.org
31 iulie 2013
I. C.
editor artline.ro