Mobilierul japonez se caracterizeaza prin forme scunde, fara ornamente, linii simple si elegante. Dupa cum se stie, japonezii folosesc in loc de pat saltele subtiri, denumite „futon”, pe care le tin rulate intr-un colt al camerei sau intr-un dulap pe timp de zi si le intind pe podea pe timp de noapte. Dar, pentru ca nu sunt foarte confortabile, acestea pot fi inlocuite cu un pat obisnuit, foarte jos, cat mai aproape de podea.
Scaunele si fotoliile sunt de asemenea piese mai putin intalnite in cultura japoneza. In locul acestora se folosesc perne inalte si rotunde, denumite „zafu” sau „zafuton”, pernele patrate. Nici mesele nu depasesc inaltimea de 30 cm. Aceste mese joase sunt nelipsite dintr-o amenajare in stil japonez, fiind folosite in special pentru ceremonia ceaiului. Elementele de decor sunt atat de discrete incat nu se observa la prima vedere. Cele mai folosite sunt statuetele inspirate de cultura asiatica, precum si aranjamentele de flori in stil Ikebana.
Paleta cromatica ce defineste stilul japonez de amenajare este formata din culori calde: alb, maro, bej, gri, galben, ocru, cafeniu. Acestea pot fi introduse in decor prin folosirea materialelor naturale, precum lemnul, bambusul, hartia, piatra si materiale textile naturale. Cele mai folosite tipuri de lemn sunt artarul, chiparosul, pinul rosu. Bambusul este foarte apreciat. Este adesea folosit la pardoseli si jaluzele.
Compartimentarea spatiului se face cu ajutorul panourilor glisante pictate manual, cunoscute sub numele de "fusuma". Avantajul acestora este flexibilitatea, permitand cu usurinta diminuarea sau largirea spatiului. Spatiul trebuie sa fie foarte bine iluminat natural. Ferestrele cat mai mari, precum si ferestrele in tavan reprezinta cea mai buna modalitate de a aduce lumina naturala in interiorul casei.
Sursa foto: bhousedesain.com
Iulie 2015
A.I.
editor artline.ro