Spatiile interioare amenajate in stil high-tech au devenit populare la sfarsitul secolului XX, termenul high tech fiind o abreviere a expresiei engleze high technology. Stilul a prins contur in anii ‘70 ai secolului trecut, imprumutand elemente de la arhitectura cladirilor industriale. Utilizat mai intai in spatiile industriale, acesta a devenit o optiune decorativa si in locuinte. Stilul high-tech de amenajare aduce interiorului sentimentul de lumina si spatiu, fara a avea la baza culoarea sau imaginea si fara a pune accent pe forma sau pe detaliile arhitecturale ale mobilierului.
Elementele folosite se definesc prin functionalitate si mai putin prin estetic, astfel, piese precum tevi si cabluri se afla in raza vizuala, fara a mai fi mascate. Lipsa elementelor decorative este compensata de textura: jocul luminii pe sticla, luciul metalului si modelul natural al lemnului. Camerele decorate in acest stil sunt spatioase iar peretii sunt lipsiti de orice fel de decoratiuni.
Albul este culoarea care domina incaperea, iar nuante neutre, palide, precum albastru-gri si galben auriu vin in completarea acesteia. Uneori, fondul de baza este negru, iar in unele locuri poate fi combinat cu nuante de bej sau cafea, precum si albastru pastel, roz si verde.
Iluminatul este un aspect important in interioarele amenajate in stil high-tech. Clasicele candelabre, sfesnicele de cristal, precum si felinarele vor fi inlocuite cu dispozitive ultramoderne, de corpuri de iluminat asimetrice si neconventionale precum lampile cu halogen sau spoturi directionale. Datorita simplitatii, acestea pot fi instalate pe mai multe nivele. Cu ajutorul corpurilor de iluminat amplasate pe un singur rand puteti imparti vizual spatiul in zone functionale, creand o granita intre bucatarie si sala de mese sau intre living si dormitor.
Acest stil este caracterizat prin linii drepte si forme stricte, proportii ideale. Pentru a amenaja o camera in stilul high-tech trebuie sa folositi materiale dintre cele mai moderne: metal, sticla, otel, plastic, beton, piatra, lemn, si o varietate de materiale sintetice si noi composite. Mobilierul specific acestui stil este simplu si functional si ofera forme geometrice simple, cu accesorii din sticla si metal.
Mesele sunt rectangulare sau rotunde, din sticla sau fibre plastice, cu picioare metalice. Scaunele, desi cu o structura in aparenta rece, foarte confortabile, sunt realizate de asemenea dintr-o combinatie de sticla si metal. In acelasi ton cu restul mobilierului sunt realizate si dulapurile. Acestea sunt dotate cu usi de sticla si ornamente metalice. Duritatea si raceala spatiului creata de aceste materiale poate fi minimizata cu ajutorul plantelor de interior.
Nu orice tip de flori sunt potrivite acestui stil. Intr-o astfel de amenajare se incadreaza perfect palmierii in miniatura pusi in ghivece, amlasate in diverse colturi ale camerei de zi. Stilul high-tech este artificial si sofisticat si se potriveste persoanelor tinere, dinamice cu un stil de viata activ.
29 Aprilie 2013
A.I.
editor artline.ro