Anii ’20 ne duc cu gandul la viata urbana, la localurile in care se canta Jazz si la petrecerile zgomotoase. In metropolele Europei si in cele de peste Ocean a inceput sa infloreasca stilul Art deco. Astazi acest stil ii impresioneaza atat pe cei nostalgici dupa vremurile demult apuse, insa se potriveste excelent si in amenajarea moderna ca si design retro.
Daca ne imaginam o scena din “Marele Gatsby” al legendarului roman scris de F. Scott Fitzgerald in anul 1925 cu siguranta aceasta se va derula intr-un cadru Art deco: o proprietate extravaganta din New York, cu podea din marmura si mobilier masiv din lemn tropical si o incapere cu un bar imbracat in crom stralucitor. Domni in costume elegante si doamne cu rochii in nuante de crem asezati pe fotolii si canapele confortabile, in spatele carora, pe un geam imens, se pot zari zgarie norii impunatori si luminati cu sute de beculete.
Ce este de fapt Art déco?
Centrul acestei miscari este de fapt Parisul. In anul 1925 are loc expozitia intitulata „Exposition internationale des Arts décoratifs et industriels modernes”, care ii va da ulterior si denumirea acestui stil artistic. Francezii au impus acest stil tocmai pentru a se impotrivi stilului oarecum econom si fad al arhitecturii germane si a arata ca ceea ce infrumuseteaza viata este luxul si extravaganta. Dupa anii grei de razboi oamenii tanjeau dupa acestea, astfel stilul oglindeste “foamea” tinerilor pentru tot ceea ce este glamouros si opulent.
Lemnul tropical, marmura si fildesul sunt elemente specifice Art deco. Designul se bazeaza pe ornamente si pe linii curbate, folosind de fiecare data forme geometrice clare, care ii confera un aer modern.
Culorile predominante sunt bejul si nuantele pastelate, insa si verdele smarald sau albastrul regal se regasesc in amenajarea Art deco. Metalele pretioase si cromul in combinatie cu negru sau alb spre crem sunt de asemenea elemente foarte importante.
Art deco s-a impus si ca stil arhitectural. De pilda, faimoasa cladire Chrysler din New York este construita in acest stil. Influenta lui s-a extins si asupra industriei de automobile, a vapoarelor sau a modei vestimentare.
Sursa foto
A.V.