Pentru iubitorii de lectura sau pentru colectionarii de carti problema depozitarii acestora se agraveaza pe zi ce trece. Desigur, tehnologia a avansat iar pe un eBook Reader pot incape mii de volume. In format digital, stocarea cartilor nu mai implica nici un fel de problema. Cu toate acestea, pentru cei mai conservatori, rasfoitul unei carti si mirosul specific tiparului nu va putea fi inlocuit cu un tap pe o tableta.
Construirea si amenajarea unei biblioteci implica trei elemente fundamentale: spatiu, rafturi si bineinteles carti. Daca locuinta ta este inca in faza de proiect poti aloca inca de la inceput un spatiu destinat bibliotecii. In caz contrar, orice camera din locuinta poate fi amenajata in acest scop. Rafturile incastrate, construite pe intreaga suprafata a peretelui, de la podea pana la tavan, ofera un spatiu de depozitare generos si economic.
In cazul in care nu aveti un intreg perete la dispozitie, montati rafturi din sticla in zonele disponibile. Sticla ofera transparenta si eleganta indiferent de gradul de incarcare si de pozitionarea fiecarui raft. Pentru cartile vechi, vulnerabile la actiunile naturale de degradare, vitrinele de sticla sunt cele mai recomandate spatii de depozitare.
Inainte de a incepe sa asezi cartile in biblioteca, alege stilul si modul in care doresti sa le aranjezi. Optand pentru stilul clasic iti va fi mai usor sa le gasesti, deoarece ascest stil presupune o aranjare rationala si practica a obiectelor, in functie de anumite criterii.
Poti aranja cartile in ordinea alfabetica a titlurilor sau a autorilor de carti, in ordinea aparitiei sau in ordinea marimii sau a culorilor. Daca esti o persoana nonconformista poti aseza cartile atat pe orizontala cat si pe verticala sau chiar in plan oblic.
Biblioteca poate imparti acelasi spatiu cu biroul de acasa, astfel puteti imbina lectura cu treburile intelectuale cotidiene fie de pe scaunul biroului fie stand pe o canapea confortabila. Pentru o lectura placuta lumina joaca un rol important. O lampa va va ajuta cu siguranta sa puteti vedea si cele mai mici litere indiferent de momentul zilei. Lampa trebuie pozitionata peste umar astfel incat lumina sa nu interactioneze direct cu ochii.
Lumina lampii trebuie sa fie mai intensa decat lumina generala a incaperii. In acest fel ochii vor fi mai relaxati si astfel veti putea aloca un timp mai lung lecturii. Puteti decora biblioteca cu obiecte personale precum suveniruri, tablouri si fotografii. Acestea pot sparge randul cartilor putand defini categorii si zone de interes pentru fiecare raft in parte.
Puneti la vedere cartile imbracate in piele, albumele de arta, cartile care va reprezinta sau cele care au un design special. Pentru a obtine amenajarea dorita apelati la creativitatea si inventivitatea dumneavoastra, folosind trendurile doar ca sursa de inspiratie.
Sursa foto: 1,2
A.I.
editor artline.ro