Noul ambasador al Romaniei la UNESCO, Nicolae Manolescu, a sarbatorit luni, 27 noiembrie, implinirea a 67 de ani, cu o zi inainte de a fi in lumina reflectoarelor la receptia oferita la Paris, unde proaspatulnumit a fost prezentat in fata a 250 de membri ai delegatiilor permanente.
Intalnirea de la sediul UNESCO de marti seara a coincis cu sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei si cu prezentarea Programului `Sibiu-Capitala Culturala Europeana`, de Adrian Iorgulescu, ministrul culturii, si de Sergiu Nistor, comisar guvernamental al programului. Directorul UNESCO, Matsuura Koichiro, nu se afla la Paris in seara receptiei, dar si-a trimis un reprezentant care l-a intampinat cu vorbe calde pe noul ambasador.
Invitatii, personalitati printre care dramaturgul Matei Visniec, reprezentanti ai presei franceze si romane, au vizitat si expozitia `Sibiu. Tanar din 1191`, cu 40 de fotografii artistice, surprinzand fatete originale ale orasului. Expozitia, care va ramane deschisa pana pe 3 decembrie, are un circuit inchis, doar pentru membrii delegatiilor UNESCO, pentru ca alte persoane, inclusiv ziaristi romani acreditati, au probleme la intrarea in sediu.
Sarmalute la UNESCO
Atat sediul general al UNESCO, cat si cel in care se afla delegatia romana sunt standardizate, niste cladiri care seamana arhitectonic mai degraba cu niste `buncare` mai mari, uniformizate, din beton si sticla, fara culoare sau stil.
Intr-un cadru oficial, in restaurantul Maison de l’ UNESCO, care trebuie inchiriat cu un an inainte pentru asemenea evenimente, au fost instalate bannere moderne, cu imagini dintr-un Sibiu nonconformist, care nu se armonizau deloc cu momentele de muzica traditionala din timpul receptiei. Atmosfera a fost intretinuta de bucate sofisticate, stropite cu vin rosu, si de mirosul sarmalutelor `` la Romania`, in foi de vita si de varza, alaturate nelipsitei mamaligute.
Oficialii straini si-au adus consoartele, iar unii dintre cei romani, si copiii. Alaturi de fetita noului ambasador, in roz-bombon, o alta pustoaica de vreo trei anisori, imbracata in costum popular romanesc, in alb si negru, dansa pe muzica lui Ducu Bertzi. Invitatii, asezati mai in spate, nu auzeau insa aproape nimic din melodiile gen `Saraca inima me`, cantate live pe scena improvizata, din cauza acusticii si a sonorizarii precare.
Manolescu declara razboi birocratiei occidentale
Nicolae Manolescu a subliniat in discursul sau, rostit liber intr-o franceza cursiva, ca este o datorie de suflet sa lupte pentru includerea Sibiului pe lista ansamblurilor monumentale din patrimoniul mondial UNESCO, pentru ca si-a facut mare parte din studii in acest oras, pe care-l cunoaste `ca-n palma`.
El a promis ca se va prezenta personal omologilor, pe care si-i doreste mai mult prieteni decat colegi. Ministrul culturii s-a referit, intr-un discurs citit de pe o foaie de hartie, la `congruenta dintre inovatie si memoria traditiei din Sibiu`, si si-a exprimat sustinerea nemijlocita a proiectelor noului ambasador.
Unele dintre acestea au murit insa inainte de a exista. Nicolae Manolescu si-a exprimat marti dimineata, intr-o intalnire cu ziaristii romani, deceptia fata de structura birocratica din procedurile UNESCO si a amintit faptul ca proiectele trebuie inaintate aici cu doi inainte de a fi dezbatute spre aprobare si ca, din acest motiv, nu se va mai putea realiza aniversarea centenarului Mihail Sebastian in 2007, care trebuia propusa asadar din 2005. `Francezilor le este greu sa inteleaga ca mai exista totusi si alte culturi in afara celei franceze`, a subliniat ambasadorul.
Promovare
Sibiul se vede mai bine
Adrian Iorgulescu a subliniat, marti dimineata, la o intalnire cu presa romana, ca, daca la inceput a fost nemultumit de campania de promovare a Programului `Sibiu-2007` in strainatate, acum lucrurile s-au imbunatatit simtitor. Campania de promovare a inceput la Berlin luna trecuta, iar de pe 20 octombrie se difuzeaza spoturi pe National Geographic, Travel si Euronews. Promovarea Sibiului va continua la Bruxelles, in decembrie, si la Viena, in 2007. Campania dusa de GAV/Scholz&Friends are un buget de 3,22 milioane lei (32,2 miliarde lei vechi), fara TVA.
Linia fierbinte
Breasla va fi carmuita prin telefon
Nicolae Manolescu, presedinte al Uniunii Scriitorilor (USR), si-a instalat in biroul de ambasador UNESCO de la Paris o linie telefonica speciala, prin care va comunica in fiecare zi cu reprezentantii USR de la Bucuresti. In lipsa sa, pentru documentele urgente, dreptul de semnatura ii apartine lui Gabriel Chifu, secretar intern, iar pentru contracte va semna Alexandru Istrate, director administrativ. Insa pentru contractele mai mari de 5 milioane de lei vechi si hotararile de comitet, dreptul de semnatura il are numai Nicoale Manolescu.
`USR este pe un fagas normal, tinem permanent legatura prin mijloacele moderne de comunicare, voi fi in tara suficient de des pentru a lua parte la toate deciziile si evenimentele importante din cadrul Uniunii`, spune noul ambasador UNESCO la Paris, promitand ca va veni in Romania cel putin o data la doua luni.
Simona Chitan