Miercuri, 25 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio invita publicul la un concert simfonic ce il va avea ca invitat pe dirijorul Amaury du Closel, cunoscut publicului roman din frecventele sale aparitii la pupitrul mai multor orchestre din Romania. Solista concertului este pianista Dana Borsan.
In deschiderea programului vor fi interpretate Legendele op. 59 - nr. 6 si nr. 7, doua dintre cele zece miscari de dimensiuni reduse compuse de Antonin Dvořák, in tonalitati diverse, pline de prospetime si vigoare. in continuare vom putea audia Concertul nr. 1 in do major pentru pian si orchestra op. 15 de L. van Beethoven, care o va avea ca solista pe Dana Borsan.
In partea a doua a programului va fi interpretata Serenada nr. 2 in la major, op.16 de Johannes Brahms, datata in 1856 si prezentata publicului un an mai tarziu, la Hamburg. Este o lucrare in care regasim ecouri mozartiene, creatorul admirat cu consecventa de catre Johannes Brahms.
Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Salii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe eventim.ro.
***
Amaury du Closel a studiat compozitia cu Max Deutsch si dirijatul de orchestra cu Alexandre Myrat la Conservatorul Regal din Mons (Belgia). Ulterior s-a perfectionat la Viena cu Karl Österreicher si Sir Charles Mackerras. in perioada 1984-1985 a fost asistentul lui Jerôme Kaltenbach la Orchestra Simfonica din Nancy. Se numara printre laureatii Concursului International de dirijat “Masterplayers" de la Lugano. Director muzical al orchestrei Camerata de Versailles si al Operei de Camera din Paris, Amaury du Closel a creat in 1988 ansamblul Sinfonietta de Chambord. Aceste formatii s-au reunit in 1996 sub denumirea de Atelierul Liric si Orchestral al Regiunii Centrale. in paralel, apare ca invitat in numeroase concerte la pupitrul unor orchestre cunoscute din Franta. Amaury du Closel si-a construit si o cariera internationala prin colaborari cu orchestre ca "Sinfonia" si Orchestra Radio Polonia din Varsovia, orchestra Filarmonicii din Lodz si a celei din Szczecin – Polonia, ansamblul "Kontraste" din Germania, "Camerata" Atena - Grecia, Suwon Philharmonic Orchestra (Coreea) si alte formatii din Cehia, Slovacia si Bulgaria. in România a fost adesea oaspete al orchestrelor de la Iasi, Cluj, Bacau, Craiova, Târgu-Mures, Arad, Brasov, Bucuresti - Filarmonica George Enescu, Orchestra de Camera Radio, Orchestra Nationala Radio. Atras de compozitie, Amaury du Closel ilustreaza si aceasta vocatie cu o creatie de peste 30 de opusuri. Dintre lucrarile sale se cuvin amintite Cinq Poèmes Expressionnistes (1993-95), Cinq Poèmes pour Ténor (1995), Six Poèmes de Paul Celan (1996/2002) si lucrarea simfonica Voiles (prezentata in prima auditie la Bourges in 1997). Interesul pentru opera baroca s-a concretizat in revizuirea si adaptarea partiturilor operelor L'Isola disabitata de Haydn si Il Giasone de Cavalli pentru noi versiuni scenice. A scris si muzica de film precum si o opera intitulata La Mort de Tintagiles dupa M. Maeterlinck. Amaury du Closel dirijeaza in prezent trupa de opera numita Opéra Nomade. incepând din anul 2000 a produs operele Idomeneo, Lucia di Lammermoor, Il Barbiere di Siviglia, Eugen Oneghin, Wozzeck.
Interesul muzicologic l-a determinat sa se ocupe de creatia compozitorilor deportati, exilati si executati de nazisti intre 1933 – 1945, ceea ce s-a concretizat in câteva aparitii editoriale: Les Voix étouffées du Troisième Reich – Entartete Musik (2005), La politique musicale du nazisme après une lecture d’Hannah Arendt (2006) si Manfred Gurlitt. L’exil des musiciens persécutés par le nazisme (2006). Pentru intreaga sa activitate Amaury du Closel a fost distins in 1991 cu titlul de Chevalier des Arts et Lettres si a primit Medalia de Aur a Guvernului Austriac (2006).
Aprilie 2012