Coasta Amalfi este pe buna dreptate una dintre cele mai cunoscute regiuni italiene de vacanta. Pentru ca majoritatea turistilor prefera sa o cunoasca in lunile de vara, cine ravneste la putina tihna trebuie sa ia seama la acest lucru si sa planifice vizita obligatoriu in extrasezon. Peisajele spectaculoase, viata sociala intensa si atmosfera culturala se intalnesc in proportii echivalente in orasul Amalfi. Prin secolul al X-lea acesta devenise, dupa marturia unui calator arab, “cel mai prosper oras longobard, cel mai nobil, ilustru prin conditiile sale, cel mai imbelsugat si opulent”.
Astazi, belsugul se mai reflecta doar in edificiile si obiectivele care rasar din loc in loc, in singurii martori contemporani cu trecutul glorios. Ducatul de Amalfi a fost cea mai veche dintre republicile maritime italiene ale Evului Mediu. In cultura medievala, Amalfi era cunoscut pentru scolile infloritoare de drept si de matematica. Se spune ca Flavio Gioia, navigatorul care a introdus compasul marinaresc in Europa, s-ar fi nascut in acest loc.
In ceea ce priveste arhitectura locala, un interes deosebit il prezinta: Catedrala Sant Andrea (sec XI), Manastirea Cappuccini, intemeiata de cardinalul Pietro Capuano, care are trasatura ca amesteca stilul bizantin cu formele si liniile ascutite intalnite in nordul peninsulei. Catedrala Sf Andrei domina piata botezata in cinstea sa, Piazza Duomo, care dealtfel formeaza si inima asezarii. Monumentul din secolul XI are un naos si doua nave impodobite in stil baroc.
Pe partea dreapta a catedralei se ridica vechea clopotnita (sec. XII), “chiostro del Paradiso” si “chiesa del Crocifisso”. Una dintre cele mai spectaculoase perspective asupra imprejurimilor se poate obtine din Atrium-ul catedralei. Zona de litoral abunda in cladiri vechi. Manastirea Sant Benedetto, resedinta municipalitatii Amalfi si Museo Civico sunt doar trei dintre cele mai consacrate. Muzeul Civic ascunde printre altele “Tabula de Amalpha”, “Codul Foscariano” si unele instrumente nautice vechi.
Pietele principale sunt legate prin strazi pietonale, pline de restaurante si magazine de suveniruri. Una dintre ele si Piazza dei Dogi de la care se poate ajunge cu usurinta pe litoral si la intrarea obiectivului cunoscut sub numele de “Antichi Arsenali”. Zona Vagliendola este de asemenea interesanta, cu casele sale turn asezate in panta.
Daca aveti timp la dispozitie, puteti efectua o plimbare pana la Hotel dei Cappuccini, o fosta manastire, numita San Pietro della Canonica, fondata in veacul al XIII-lea. In apropiere de “Cartiera Amatruda” se gaseste Museo dell’Agricoltura, unde puteti admira unelte si utilaje de lucrat pamantul, vechi patru secole si mai bine. Unele din aceste instrumente erau folosite de fermieri pentru a produce faimoasele lamai sfusato amalfitano. Din Piazza dei Dogi se ajunge cu usurinta in Piazza dello Spirito Santo, un alt punct reprezentativ din interiorul zidurilor orasului.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro