Spaţiul de desfăşurare a festivalului e cel cunoscut de la ediţiile anterioare: Casa de Cultură a Sindicatelor. Aici se adună lumea cinefilă la fiecare doi ani, iar în anul Capitalei Culturale avem parte de o ediţie specială a festivalului. Am încercat să nu ratăm ediţia 2007 şi am dat şi noi o tură pe la ASTRA Film Fest.
Prolog fotografic pentru documentarele AFF
Înainte de ora 10, totul se pune în mişcare, iar pe la zece fără câteva minute încep să apară şi cinefilii. După ce ţi-ai luat biletul sau abonamentul, te poţi concentra şi la ceea ce este în jurul tău, iar privirea îţi este imediat furată de chipurile ce te privesc. Te privesc din fotografii, e adevărat, dar uneori plimbându-te de la o fotografie la alta, ai impresia că oamenii au coborât din imagini, că îţi stau alături şi îţi vorbesc.
În total sunt vreo 200 de imagini - cu peisaje, portrete, scene din viaţa cotidiană, aşa că înainte de a se dedica filmului, unii se opresc minute bune şi aici, pentru că expoziţia foto din holul Casei de Cultură a Sindicatelor e un bun prolog pentru filmul documentar. Toate aceste imagini sunt feţe ale Transilvaniei, aşa cum a fost ea văzută de peste 40 de fotografi.
Post it!
Pe panourile din partea dreaptă, fotografiile sunt "prelungite" cu o altfel de expoziţie. Un colaj cu tăieturi din presa locală şi naţională îţi vorbesc despre cum se vede festivalul în mass-media, dar vedete ale panoului nu sunt ziarele, ci bucăţelele mici de hârtie colorată.
Galbene, roz sau verzui - toate bucăţile colorate au un numitor comun: au fost postate de cei care au trecut pe la ASTRA Film Fest. "Încântător, fotografiile surprind esenţialul. Îmi plac mult", "Avem multe de învăţat din toate aceste filme", "Îmi plac pozele, în special cele cu oameni", "Filme banale pentru oameni banali", "Caut maşină spre Iaşi. Plecare luni", "Vive la France" - sunt câteva dintre răspunsurile primite la provocarea organizatorilor: "Ce credeţi despre ASTRA Film Fest? Am vrea să ştim. Postaţi!"
Încercaţi studioul de editare şi butoiul AFF
Şi dacă te afli în preajma panoului Post it , e clar că mai există un colţişor care îţi atrage atenţia. E un mini-studio de editare. Nu ocupă decât vreo 6 metri pătraţi, dar dacă vrei să iei nu doar pulsul filmelor, ci şi pe cel al muncii din spatele filmului, trebuie să arunci o privire... mai lungă şi aici. Monitoare, butoane, camere - toate îţi aţâţă curiozitatea, iar unii mai curioşii şi mai curajoşi le şi încearcă.
Pentru cel care vine la ASTRA Film prima dată, o curiozitate poate fi şi butoiul ce tronează în hol. Pentru obişnuiţii festivalului, butoiul face parte din peisaj. E nelipsit de la ASTRA Film Fest, iar seara, când spectacolul e la el acasă, butoiul e personaj principal.
Holul îţi mai rezervă şi alte surpzire, pentru că în spatele paravanelor ţi se deschid alte privelişti: în stânga, ascuns după paravanele cu fotografii, e mini-barul festivalului, accesibil oricui; în dreapta - un punct strategic, o lume unde nu oricine are acces - aici se turează motorul festivalului, printre cabluri multe şi computere.
Dimineaţa la videobar e plin
Înainte să apuci să urci spre vreuna dintre sălile de proiecţie, tragi cu ochiul şi înspre videobar. E abia ora 11, dar videobarul e deja aglomerat. Toate scaunele din faţa celor opt ecrane sunt ocupate: vreo 10-11 tineri urmăresc documentare. Pe fiecare monitor se vede alt film. E avantajul de a vedea ASTRA Film Fest de la videobar. Vezi ce vrei, când vrei. Laşi un act de identitate şi primeşti un film, aşa că videobarul e unul dintre locurile aglomerate ale festivalului.
"Am fost la festival şi anul trecut. Anul ăsta nu prea am timp, dar sunt sunt câteva filme pe care nu aş vrea să le ratez şi de asta stau la videobar, deşi nu se compară cu filmul văzut în sală", spune Andrei, unul dintre tinerii ce are de gând să petreacă ore bune în faţa ecranului.
Seri fierbinţi
De la videobar urci scările spre sala mare. De pe hol auzi o voce bătrănă vorbind în limba rusă. Deschizi uşile, te obişnuieşti cu întunericul din sală şi cauţi un loc. Îl găseşti uşor pentru că la orele dimineţii puţine din cele aproape 700 de locuri ale sălii mari sunt ocupate. Dar pe măsură ce trec orele, tot mai multe scaune se ocupă... Dacă te laşi cuprins de lumea filmului şi uiţi să-ţi mai consulţi ceasul, poţi să măsori timpul după gradul de ocupare a sălii. Puţinii spectatori de dimineaţă se tot înmulţesc şi seara sala e neîncăpătoare, mai ales că pe-nserat, se consumă momentele fierbinţi ale festivalului. Premiere naţionale şi mondiale, concerte peste concerte - serile ASTRA Film Fest nu ar trebui ratate.