O noua oferta pentru cei care nu au timp sa aprofundeze studiile si tratatele despre istoria universala vine din partea editurii Reader’s Digest, care a publicat o enciclopedie ilustrata pe aceasta tema. Volumul scoate in evidenta cele mai importante fapte ale trecutului, cu personalitatile si evenimentele care au schimbat istoria, curente culturale si ideologice, dar si inventiile si marile descoperiri ale lumii. Iata cateva posibile intrebari ale caror raspunsuri ati vrea sa le cunoasteti: De ce au fost initiate Cruciadele? Cine l-a ucis pe Iulius Cezar? Care este cel mai vechi parlament din lume? etc.
Sinul
Un profesor de literatura comparata, David Kepesh, se trezeste intr-o dimineata si isi da seama ca trupul sau a suferit o schimbare uluitoare. Nu se transforma intr-un gandac, precum Gregor Samsa al lui Kafka, ci intr-un san imens, cantarind 75 de kilograme. Kepesh refuza sa accepte noua realitate, incercand sa se convinga pe sine si sa le explice celor din jur ca sufera de halucinatii induse de prea multe lecturi din Kafka, Swift sau Gogol. Romanul lui Philip Roth a aparut la Editura Polirom, in traducerea Alexandrei Coliban-Petre.
Iubire etc.
„Fiecare poarta altfel de pantof7i, nu credeti? Pantofii purtati trebuie sa fie pentru politisti la fel ca amprentele sau ca ADN-ul. In acelasi timp, pantofii sunt ca niste chipuri, nu? Ridurile de la indoituri, laba-gastei, toate capatate cu timpul?“, invita Julian Barnes la lectura propriului roman, publicat la editura Nemira, in traducerea Corneliei Bucur.
Insa nu este vorba despre viata unui cizmar si nici despre activitatea unui politist, ci pur si simplu despre iubire...