Astazi, 10 octombrie 2013, premiul Nobel pentru literatura a fost acordat autoarei canadiane Alice Munro (79 de ani) publicata si in Romania de catre editura Litera.
Autoare de proza scurta, Munro creeaza in fiecare povestire un nucleu pentru un roman pe a carui actiune refuza sa o dezvolte – “in putine cuvinte poti spune mult mai multe lucruri si cu mult mai mult substrat”, a declarat autoarea in nenumarate randuri. Desi Alice Munro este exclusiv autoare de proza scurta, totusi literatura ei atinge profunzimi la care multe dintre romanele contemporane nu ajung; in plus, autoarea observa cu acuitate si scrie cu substanta, lucru care o desparte, din nou, de multi autori contemporani.
Valoarea literara a lui Munro a fost de numeroase ori recunoscuta - a luat prestigiosul Giller Prize de doua ori, in 1998 si in 2004, a castigat Man Booker International Prize in 2012, iar Nobelul castigat acum nu face decat sa ii incunueze cariera.
Editura Litera este singura editura din Romania care a tradus-o si publicat-o pe Alice Munro, cartea Prea multa fericire semnata de autoare aparand pe piata de carte din Romania in 2009. Volumul cuprinde zece povestiri, diferite ca tematica, intindere, localizare geografica sau in timp, dar totusi sensibil asemanatoare prin atmosfera. Indiferent de subiect, de multe ori violent, miza povestirii pare sa fie aceea de a surprinde un moment decisiv in interiorul intim al personajului principal.
Cartea Prea multa fericire este disponibila in toate librariile din tara si pe www.litera.ro, iar editura Litera pregateste fanilor sai noi titluri semnate de Alice Munro in viitorul apropiat.
* * *
Intr-o lume care a uitat sa (mai) citeasca, Editura Litera are curajul sa puna un pariu cu fiecare dintre noi. Care sunt argumentele sale? O oferta editoriala pentru toate gusturile si pentru toate nivelurile de pregatire. De la fictiune, istorie, bestseller international si ghiduri turistice, pana la carti pentru copii, dictionare si auxiliare de limbi straine, enciclopedii si atlase. O calitate ireprosabila a tiparului. O selectie riguroasa, facuta de specialisti, pe baza cererilor unui public exigent. O echipa tanara, formata din profesionisti cu experienta in domeniu. Oameni care pun mare pret pe cartea-obiect. O comoara de citit, de inteles, de facut si de primit cadou, de lasat mostenire. Ceva trainic. Util. Frumos. Adevarat. Adica toate cate au fost uitate. Si regasite. Te regasesti in cartile Editurii Litera. Pentru ca inseamna cultura. Nu maculatura.
Pentru alte informatii: Georgiana Sandu – Specialist PR, Editura Litera, telefon 021 319 63 90 / 0758 035 545, e-mail: g.sandu@litera.ro
Comunicat
10 octombrie 2013