Bustul lui Alexei Mateevici de pe Aleea Clasicilor
Pe 27 martie 1888, la Cainari, se naste scriitorul roman Alexei Mateevici, fiu al lui Mihail si al Nadejdei Mateevici. In 1983 familia Mateevici se muta in satul Zaim, unde viitorul scriitor urmeaza scoala primara. Se inscrie apoi la scoala Duhovniceasca din Chisinau, pe care o termina cu succes in 1902. Dorind o cariera ecleziastica, se pregateste la Seminarul Teologic din acelasi oras.
Pasionat de literatura, ii citeste cu interes pe clasicii rusi: Puskin, Lermontov, Turgheniev si Tolstoi si pe scriitorii romani: Alecsandri, Eminescu, Creanga, Negruzzi, Sadoveanu si Cosbuc. Alexei Mateevici isi face debutul in literatura in paginile revistei Basarabia, cu articolul "Chestia preoteasca", publicat in 1906. Articolul a fost semnat cu pseudonimul A. Mihailescu.
Mai tarziu, in aceeasi revista ii apar traducerile sale din A. Cehov: Vorba lunga, Primejdia, Pradatorii, semnate cu pseudonimul Alecu Mateescu, si poeziile Taranii, Eu cant, Tara. A semnat apoi o serie de articole de publicistica sociopolitica: Lupta moldovenilor pentru drepturi, Datoria noastra, Ce ne trebuie noua?, si de folcloristica: Cateva colinde de sfantul Craciun, Obiceiurile si randuielile nuntii la moldovenii basarabeni, Sfantul Vasile - Anul Nou in obiceiurile moldovenilor basarabeni, Dorul.
In 1914 Alexei Mateevici se casatoreste cu Teodora Borisovna Novitschi si absolva Academia teologica din Kiev. Se intoarce la Chisinau si ocupa provizoriu postul de profesor de limba greaca la seminarul unde invatase. Continua sa scrie poezii, publicand in 1917: Vad prabusirea, Cantec de leagan, Basarabenilor, Frunza nucului, Unora si Limba noastra, oda inchinata limbii romane, care devine Imnul Republicii Moldova din 1994.
Alexei Mateevici s-a stins din viata la data de 24 august 1917, la Chisinau, si este inmormantat la cimitirul central de pe strada Armeneasca.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro