Scriitor, jurnalist si traducator roman, Alexandru Toma s-a nascut pe 11 februarie 1875 la Urziceni. Numele adevarat al scriitorului este Solomon Moscovici, pseudonimul literar de Alexandru Toma a fost ales de Ion Luca Caragiale cu prilejul publicarii unui poem in revista "Epoca literara", in 1896.
La inceputul carierei literare si publicistice a folosit si alte pseudonime, Falstaff, Hancu, Crayon, Tomsa si Endymion, cu cel din urma semnandu-se in 1892 in revista "Lumea ilustrata". Alexandru Toma este cunoscut pentru introducerea realismului socialist si a stalinismului in literatura romana.
Absolvent al Liceului "Sf. Petru si Pavel" din Ploiesti, Toma se inscrie in 1894 la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Bucuresti, unde il are ca profesor pe Titu Maiorescu. In acelasi an isi face si debutul ca poet. Pentru o perioada de timp, Toma ocupa postul de profesor la scoala primara evreiasca "Luca Moise" din Ploiesti, preda filosofia si istoria la liceele bucurestene "Matei Basarab" si "Sf. Gheorghe", precum si la Institutul Pompilian.
Se angajeaza redactor la revista "Lumea noua" si colaboreaza la diferite publicatii cu articole si versuri. In 1926 ii apare primul volum, intitulat "Poezii", pentru care a fost distins cu Premiul "Ion Heliade-Radulescu" al Academiei Romane.
Un al doilea volum, "Ne vine dreptatea", este publicat in 1944, urmat de "Placari pe culmi" in 1946 si "Puskin, faclie peste vremi" in 1949. O parte din opera literara a scriitorului a fost adunata si publicata intr-un singur volum, "Cantul vietii", ce a fost editat in trei editii intre 1950 si 1954.
Alexandru Toma publica si traduceri din literatura clasica franceza, traduce de asemenea "Versuri" de Carmen Sylva, "Povestiri pentru copii" de Lev Tolstoi, "Renasterea" de Joseph-Arthur de Gobineau, precum si "Tartuffe" de Moliere. Este ales membru al Societatii Scriitorilor Romani in 1919, si membru titular al Academiei Romane in 1948. Alexandru Toma s-a stins din viata pe 15 august 1954 la Bucuresti.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro