Alexandru Odobescu, scriitor si om politic roman, s-a nascut pe 23 ianuarie 1834 la Bucuresti. Urmeaza cursurile Colegiului Sf. Sava incepand cu anul 1848, iar din 1850 se inscrie la College de France din Paris.
Alexandru Odobescu infinteaza pe 14 februarie 1851 impreuna cu alti studenti romani din Franta societata politica si culturala "Junimea Romaneasca". Publica in revista "Junimea romana" articolul "Muncitorul roman", si scrie pentru aceeasi publicatie "Idei asupra progresului societatii".
Dupa sustinerea bacalaureatului in 1853, Alexandru Odobescu urmeaza cursurile Facultatii de Litere de la Sorbona, dar fara a sustine examenul de licenta. Scrie poezii, schiteaza drame istorice, comedii, traduce fragmente din poezia greaca si latina (Homer, Vergiliu, Horatiu), publica in "Calendarul popular pentru anul 1852" fragmentul istoric "Fecioara din Orleans". In 1855 ii apar in "Romania literara" a lui Vasile Alecsandri poezia "Oda Romaniei", studiul "Despre satira latina" si versurile intitulate "Intoarcerea in tara pe Dunare".
In 1855 Odobescu se intoarce in tara si ocupa functii ca: sef de masa la Postelnicie, procuror la Curtea de apel din Bucuresti, functionar la Ministerul cultelor. Scrie si publica nuvelele istorice "Mihnea Voda cel Rau" in revista Romanul, si "Doamna Chiajna" in Revista Carpatilor.
Infiinteaza in 1861 la Bucuresti Revista romana pentru stiinte, litere si arte in care isi publica studiile Cantece poporane ale Europei rasaritene in raport cu tara, Istoria si datinele romanilor, Rasunete ale Pindului in Carpati si Poetii Vacaresti.
Alexandru Odobescu este ales membru al Academiei Romane la 10 septembrie 1870. In 1887 publica volumul "Zece basme mitologice", iar in 1889 Academia Romana ii acorda "Premiul Nasturel-Herescu” pentru cea mai buna carte romaneasca aparuta intre 1885-1888: "Scrieri Literare si Istorice".
Alexandru Odobescu a murit pe 10 noiembrie 1895.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro