Dramaturg, traducator si istoric literar roman, Alexandru Mirodan s-a nascut pe 5 iunie 1927 la Budeasa, in judetul Arges. Urmaeaza cursurile mai multor licee bucurestene si obtine bacalaureatul in anul 1945. Se inscrie in acelasi an la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii Bucuresti, iar un an mai tarziu devine student la Drept.
Din primul an de studentie desfasoara o intensa activitate puiblicistica, este redactor la Tineretea, Tanarul muncitor si Scanteia tineretului. A colaborat si cu alte publicatii: Gazeta Literara, Romania Libera, Scanteia, Contemporanul, etc.
Alexandru Mirodan s-a remarcat in literatura romana cu piese de teatru, prima scriere, "Ziaristii", fiindu-i publicata in paginile revistei „Viata romaneasca" in 1953. Piesa a fost reprezentata in urmatorul an pe scena Teatrului National din Bucuresti.
Dramaturgia scriitorului este completata de piesele: Cerul nu exista (1957), Cineva trebuie sa moara (1958), Celebrul 702 (1960), seful sectorului suflete (1962), Noaptea e un sfetnic bun (1963), Primarul Lunii si iubita sa (1969) etc.
Din 1977, timp de zece ani, se stabileste in Israel unde se angajeaza la Eth Hatefutsoth, muzeul diasporei din Tel Aviv. In tot acest timp pastreaza colaborarea cu revistele din Romania, publicand in paginile acestora insemnari, cronici si articole de atitudine sociala.
Alexandru Mirodan a scris, de asemenea, multe scenarii si dramatizari pentru radio, cinematografie si televiziune. A realizat multe traduceri, printre acestea numarandu-se romanele politiste din seria Hercule Poirot scrisa de Agatha Christie si cartea Cazul Louise Laboine de Georges Simenon.
Alexandru Mirodan a fost distins cu Premiul Caragiale al Academiei Romane pentru comedia "Celebrul 702" (1962) si cu Premiul Ministerului Culturii (1957). A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Alexandru Mirodan a decedat pe 10 martie 2010 la Tel Aviv, Israel.
A.I.
editor artline.ro