Dramaturg si traducator roman, Alexandru Kiritescu s-a nascut pe 28 martie 1888 la Pitesti, ca fiu al lui Gheorghe Kiritescu si al Elenei. Isi face studiile la Bucuresti, absolvind in 1903 Liceul "Gh. Lazar", iar in 1915, Facultatea de Drept.
Dupa terminarea studiilor, obtine un post de inspector pe langa Teatrul National din Bucuresti. Alexandru Kiritescu este cunoscut mai ales pentru piesa "Gaitele“, numita si "Cuibul de viespi", ce face parte din asa-numita "Trilogie burgheza“, din care fac parte si piesele "Marcel si Marcel“ si "Florentina“.
Debuteaza ca dramaturg in anul 1914 cu piesa "Invinsii", din distributia careia au facut parte artisti de seama ai vremii: Aristide Demetriade, Tony Bulandra, Ion Livescu, Ion Iancovescu, G. Ciprian si Lucia Sturdza-Bulandra. In 1929 i s-a jucat prima piesa din trilogie, "Marcel si Marcel", numita si "Anisoara sau ispita", stagiune in care s-a pus in scena si piesa care avea sa ramana in istoria dramaturgiei, "Gaitele".
In 1936 i se reprezinta comedia "Lacustele", urmand ca in 1943 sa fie pusa in scena piesa cu subiect spaniol, "Intermezzo", iar in 1945, "Dictatorul". Kiritescu are si o intensa activitate publicistica, colaboreaza la Adevarul, Rampa, Lupta, Cuvantul si Gazeta.
Drama "Marseilleza" (1948), libretul "Tar sita si Rosiorul" (1949), poemul dramatic "Ruxanda si Timotei" (1957), prelucrarea dramatica "Mos Teaca" (1960), sunt scrieri ce completeaza opera lui Kiritescu. Prima culegere de piese ii apare in 1956, volum pentru care a fost distins cu Premiul "I. L. Caragiale" al Academiei.
In afara de piese de teatru, Kiritescu a publicat si traduceri din Moliere, Gogol si Lev Tolstoi. Alexandru Kiritescu a murit pe 9 aprilie 1961 la Bucuresti.
Sursa foto: Wikimedia
A.I.
editor artline.ro