Cu sprijinul moral al prietenilor si nu in ultimul rand al mamei, este incurajat sa se inscrie la facultate si se inscrie la Universitatea din Atena, unde va studia pret de doi ani filosofia, abandonand insa fara sa isi dea examenul de licenta. In aceeasi perioada insa, in buna masura datorita influentei varului sau, Alexandros Moraitidis, incepe sa frecventeze cercurile literare ale vremii si il vom intalni in diferite redactii. Nu dureaza mult pana cand Papadiamantis incepe la randul sa sa publice in ziarele si revistele epocii, si primul sau roman va fi publicat in foileton in paginile ziarului Neologos, in 1879. Scrie si citeste enorm, semnatura sa apare tot mai des in publicatii dintre cele mai prestigioase. Tot mai cunoscut datorita romanelor sale publicate in foileton - Emigrantul, Negustorii Natiunilor - totusi Papadiamantis va fi apreciat de critica mai curand pentru proza sa scurta, nu putini fiind cei care il vor considera inca din timpul vietii cel mai important reprezentant elen al genului.
Profund marcat de viata din cartierele sarace ale Atenei si mai ales ales de amintirea insulei Skiathos, Alexandros Papadiamantis scrie intr-o maniera foarte gustata atunci, fara sa lipseasca analiza psihologica, imaginile deosebit de puternice si moralizatoare, elementele esentiale ale profundei sale credinte crestine. Tot mai popular si mai respectat, considerat de multi dintre cititori un adevarat protector al celor saraci si umili, era el insusi un personaj retras, chiar timid, foarte politicos. Cand numele sau devenise deja garantia unui tiraj crescut se intampla adesea sa refuze un onorariu substantial din partea vreunei redactii, considerandu-l prea ridicat, si adeseori incerca la randul sau sa ii ajute pe cei mai saraci, preferand o viata modesta si linistita. Fara prea multi prieteni si fara sa se bucure de influenta in cercurile literare ale epocii, va renunta in cele din urma la marele oras si se intoarce pe insula natala, unde isi va petrece restul vietii intr-o claustrare impusa. Se povesteste ca refuza sa dea interviuri sau sa fie fotografiat, mai ales dupa ce devenise o adevarata celebritate a literaturii grecesti. Continua sa scrie si sa publice, reusind sa traiasca din asta, si in orele libere este intalnit fie pe strazile pe care le cunostea foarte bine, fie la biserica din apropiere. Nu s-a casatorit niciodata, in buna parte pentru a respecta traditia care cerea ca inaintea sa sa se marite numeroasele surori, dar si pentru ca ajunsese in ultima parte a vietii sa prefere singuratatea.
Moare pe 3 ianuarie 1911 in casa familiei, bolnav de pneumonie. Astazi locuinta modesta este casa memoriala, si chiar daca Alexandros Papadiamantis este prea putin cunoscut in afara Greciei, influenta sa in evolutia literaturii tarii a fost esentiala. A fost romancier, a publicat proza scurta, poezie, articole si a semnat numeroase traduceri.
Foto: greek-islands.us,