Alexandria este cea de-a doua metropola a Egiptului ca numar de locuitori, dupa Cairo, si una dintre cele mai valoroase atractii turistice ale lumii. Aceasta pozitie privilegiata se intemeiaza pe o veche traditie in domeniul comertului si artei. Se spune adesea despre Alexandria ca ar fi dominata de o atmosfera mai degraba mediteraneana decat orientala, fapt dovedit si de supranumele "Perla Mediteranei" intalnit in limbajul admiratorilor sai.
Orasul a fost intemeiat cu sprijinul arhitecului Dinocrates de catre Alexandru cel Mare in anul 331 i. Hr., dupa cum indica si numele, si avea sa infloreasca pe intreaga perioada greco-romana. Inca din antichitate Alexandria intra in randul celor mai apreciate centre culturale prin vestitul "Far din Alexandria", una dintre cele sapte minuni ale lumii, si prin cea mai mare biblioteca a antichitatii despre care se spune ca adapostea 900 000 pergamente. Din pacate nici unul dintre monumente nu s-a pastrat, cel dintai pierind in urma unor seisme in secolul al XIV-lea iar al doilea in timpul razboiului civil dintre Cezar si Pompei (48 i. Hr.).
Dincolo de aceste pierderi culturale a caror valoare este imposibil de cuantificat, s-au pastrat pana astazi numeroase relicve din perioada romana. Recomandat ar fi sa vizitati obiectivele conform unui itinerariu prestabilit, insa la fel de fascinant (si mult mai relaxant) este si sa cutrierati strazile lasandu-va purtati acolo unde va vor duce pasii.
Alexandria atrage un numar insamnat de turisti si prin frumoasele plaje mangaiate de apa cristalina a Mediteranei. Pentru ca vremea este mai tot timpul de partea vizitatorilor, posibilitatile de recreere si practicare a sporturilor de vara sunt la dispozitia in cea mai mare parte a anului. Dintre statiunile de top amintim: Agami, Ras-Hikma, Barram Sidi si Sallum, insa numarul lor este desigur mult mai mare.
Fortul Qaitbey - Anfushi este amplasat pe o insula si a fost conectata la tarm printr-un istm artificial de catre Alexandru cel Mare. Traditia spune ca edificiul a fost ridicat pe locul in care a existat "Farul din Alexandria", din piatra gri ramasa dupa daramarea acestuia. Acest lucru pare sa contravina descoperirii recente a unor ruine sub apa, despre care se spune ca ar fi apartinut aceluiasi monument. Perspectiva din fort asupra orasului este cu adevarat impresionanta si oricine merita sa beneficieze de aceasta experienta rarisima.
Tot in Alexandria se gaseste straniul complex de catacombe Kom el Shokafa datand din secolul al II-lea d. Hr. Sutele de incaperi sapate de romani pot fi vizitate astazi fara supraveghere, ceea ce intensifica uneori starea emotionala de incordare. De cand au fost descoperite, din anul 1900, catacombele Kom el Shokafa au intrat pe lista celor mai importante obiective din Alexandria.
Strada Al-Horreya care traverseaza astazi metropola de la est la vest, cu nimic diferita de cele din jur, era dinioara marginita la cele doua capete in mod simbolic de Poarta Soarelui si Poarta Lunii. Numeroase coloane margineau calea de acces in Alexandria de-o parte si de alta.
Dintre punctele de atractie apartinand epocii moderne amintim: Muzeul de Arte Frumoase, noua Biblioteca din Alexandria si Acvariul.