Alexander McQueen s-a nascut la Londra pe 17 martie 1969 si a devenit o legenda in 11 februarie 2010. O legenda a carei nume si a carei creatii nu au fost uitate si care raman si astazi adevarate obiecte de arta, piese iconice si de mare inspiratie pentru ceilalti designeri.
Daca la inceputul anilor ’90 moda reprezenta mai mult o afacere, care aducea faima si profit, Alexander McQueen, pe atunci un tanar inzestrat cu o creativitate de geniu si mult curaj, a reusit sa transforme creatiile lui in arta, lasandu-si ulterior amprenta asupra intregii industrii a modei.
Alexander McQueen provenea dintr-o familie numeroasa, el mai avand inca 5 frati. A fost cel mai mic dintre acestia si totodata si cel mai rebel. La numai 16 ani a renuntat la scoala si s-a inscris la scoala de croitorie Savile Row. De la statutul de ucenic intr-o scoala de meserii la cel de de designer celebru a fost doar un pas. Experienta a deprins-o croind costume de teatru, iar remarcat s-a facut in anul 1992 cand si-a prezentat colectia de absolvire a studiilor de masterat in “Fashion Design”. Celebra Isabella Blow, fashion icon si director al binecunoscutei reviste de moda “Tatler”, l-a admirat si l-a placut atat de mult, incat numele Alexander McQueen devenea – la inceput datorita ei – un laitmotiv in revistele de specialitate si nu numai.
In scurt timp Alexander McQueen devenea unul dintre cele mai respectate nume din industria de elita modei internationale. In anul 1996 a fost numit designer principal al casei Givenchy, remarcandu-se totodata pentru tinutele de inalta clasa pe care le crea. Designerul a creat si propriul sau brand, din care 51% dintre actiuni au fost cumparate de grupul Gucci al carui director de imagine devenise ulterior. In scurt timp Casa de Moda Alexander McQueen impreuna cu acest grup, care detinea si alte branduri de renume mondial precum Stella McCartney, Bottega Veneta, Balenciaga si Yves Saint-Laurent a scris istorie in moda.
“Copilul teribil” al modei – asa cum era denumit McQueen – s-a facut cunoscut si pentru drama si spectacolul inedit pus in scena la fiecare prezentare de moda pe care o avea. A fost prezentat ca fiind “huliganul modei englezesti” de catre critici, din cauza mijloacelor creative cu totul si cu totul neconventionale pe care le folosea. De pilda, pe interiorul unui costum destinat Printului Charles a scris diverse vulgaritati, show-urile de moda si unele piese vestimentare erau accesorizate cu cranii si alte “decoratiuni” sinistre.
Alexander McQueen suferea de o depresie puternica si de anxietate acuta, iar dupa doua drame care au avut loc in viata lui – sinuciderea bunei sale prietene, Isabella Blow, si moartea mamei sale – si-a pus capat zilelor printr-o supradoza de cocaina, somnifere si calmante.
Spiritul marelui designer britanic traieste inca prin hainele create de Sarah Burton, care i-a fost asistenta timp indelungat si care a deprins arta conceperii pieselor vestimentare, insufland fiecareia stilul inconfundabil impus de McQueen.
Imagini: blogspot.com
A.V.
editor artline.ro