Dar, pana atunci, Academia Romana a inceput duminica ceremonia sarbatoririi, prin inaugurarea expozitiei "Academia Romana - 140 de ani", organizata la Casa Academiei. Potrivit site-ului Academiei, sesiunea solemna dedicata sarbatoririi a 140 de ani de la infiintarea Academiei va avea loc astazi, in Aula. Potrivit lui Eugen Simion, la eveniment vor participa presedintele Traian Basescu si 40 de presedinti si reprezentanti ai academiilor europene. Membrii Academiei si invitatii vor primi medalia din argint "Academia Romana - 140", ce a aparut cu ajutorul Bancii Nationale.
Tot astazi, va fi inaugurat Clubul Seniorilor, construit la Otopeni si conceput ca un loc de relaxare si creatie pentru academicienii ajunsi la o varsta inaintata, "un pavilion cu 22 de garsoniere destinate membrilor Academiei care au nevoie de ingrijiri medicale indelungate", specifica Eugen Simion in scrisoarea deschisa adresata membrilor Academei si postata pe site-ul institutiei. In plus, va fi prezentata si prima sala a Muzeului Academiei Romane si a Librariei Academiei Romane, din strada Dem I. Dobrescu, la care s-au inceput lucrarile inca de anul trecut.
Emotii de nivel academic
Potrivit Regulamentului privind alegerea presedintelui si a noii conduceri a Academiei Romane, alegerile Adunarii Generale vor avea loc pe 4 si 5 aprilie. In mod oficial, si-au anuntat candidatura pentru functia de presedinte cinci academicieni - Florin Filip, Ionel Haiduc, Mircea Sandulescu, Maya Simionescu si Victor Voicu. Dar pe lista candidatilor la presedintia Academiei, publicata pe site-ul forului, apare si numele actualului conducator, Eugen Simion. Totusi, in timp ce Florin Filip (fost vicepresedinte), Ionel Haiduc (presedintele Filialei din Cluj-Napoca), Mircea Sandulescu (presedintele sectiei de stiinte Geonomice), Maya Simionescu (fost vicepresedinte) si Victor Voicu (fost secretar general) au pus pe site-ul Academiei cate un CV si o selectie din lucrarile publicate, Eugen Simion a postat doar o scrisoare deschisa adresata membrilor Academiei, in care le multumeste pentru sprijinul acordat in cei opt ani de mandat. O scrisoare deschisa mai are postata doar Victor Voicu, academicianul care a detinut functia de secretar general.
Eugen Simion a declarat, in cursul saptamanii trecute, ca nu stie daca va candida pentru un nou mandat in fruntea forului, dar se va decide "in ziua alegerilor". Mandatul lui a expirat pe 11 februarie, insa membrii Adunarii Generale au decis prelungirea acestuia, pentru ca actualul presedinte sa organizeze sarbatorirea a 140 de ani de la infiintarea forului. Pe 11 martie au expirat si mandatele celor patru vicepresedinti ai Academiei.
Eugen Simion se afla la conducerea Academiei inca din 1994, initial ca vicepresedinte, iar din 1998 ca presedinte. El a anuntat in mai multe randuri ca nu intentioneaza "sa se eternizeze" la conducerea forului. Intr-o sedinta a Adunarii Generale, tinuta la sfarsitul anului trecut, Simion a dat asigurari ca nu va mai candida pentru un nou mandat. Totusi, mai multi membri ai institutiei au sustinut contrariul, acuzandu-l in mai multe randuri pe Simion ca doreste un nou mandat in functia de presedinte.
Viitorul presedinte al Academiei Romane va fi ales prin vot secret in Adunarea Generala a forului, care va debuta astazi, imediat dupa incheierea ceremoniilor de aniversare. Pentru desemnarea castigatorului se pot organiza doua tururi, daca viitorul presedinte nu va fi ales din prima runda. In turul al doilea vor intra primii doi clasati si va castiga cel care va obtine mai multe voturi. La 21 de zile de la alegerea presedintelui Academiei, Adunarea, condusa de noul presedinte, va alege patru persoane care vor ocupa functia de vicepresedinte si un secretar general al forului.