Cand spunem amenajari de lux ne gandim la incaperi spatioase, la piese de mobilier unicat, la materiale si finisaje de calitate, la obiecte cu design deosebit si la elemente decorative scumpe. Insa, luxul poate lua forme diferite, el se poate regasi si in amenajarile elegante, dar cat se poate de discrete. Un ambient confortabil, destinat odihnei si relaxarii poate capata oricand un aspect sofisticat folosind o paleta coloristica odihnitoare, ce are ca element predominant albul.
Aceasta nonculoare, folosita in abundenta in amenajarile de lux, a fost la moda acum zece ani, este si in prezent si va continua sa fie in tendinte multi ani si de acum incolo. Daca iti doresti o ambientare in alb, trebuie sa studiezi putin spatiul pe care il amenajezi, fie acesta de mici sau de mari dimensiuni. Albul pare usor de folosit, este neutru si merge cu orice, dar prezinta atat avantaje cat si dezavantaje.
Cei mai multi evita o amenajare in alb pentru a nu avea drept rezultat “o camera de spital”. Dar pana si la spital vernilul si bleul atenueaza albul, iata deci o solutie pe care o poti pune oricand in practica. Trebuie doar sa stii sa pui in valoare acesta nonculoare. Sunt tesaturi, materiale, piese de mobilier, si tot felul de lucruri care pot face din albul simplu ceva extrem de complicat si sofisticat.
Interesant este si faptul ca aceasta tema cromatica poate sta la baza oricarui stil de design interior. Se poate crea atat un decor romantic cat si unul minimalist. In functie de formele pe care le are mobilierul se poate crea chiar si un decor baroc. Aceasta culoare nu te restrictioneaza, ci iti da posibilitatea sa te joci cu diferite piese si cu anumite tipuri de vopseluri.
Albul poate deveni excentric. Cum? Cu ajutorul texturii. Aceeasi nuanta de alb poate arata diferit, efect datorat texturii materialului. Un material lucios difera de unul mat, chiar daca are aceeasi culoare. De aceea textura joaca un rol foarte important in amenajarile interioare. Un decor in alb, ca sa nu fie monoton, trebuie echilibrat fie prin textura fie prin culoare. Daca vrei sa folosesti doar alb mizeaza pe textura iar daca vrei sa inviorezi acest alb, sa il pui in valoare si mai bine, conteaza pe un accent. Acesta poate fi ori negru, ori una dintre culorile tari, cunoscute.
Este bine de stiut ca o amenajare in alb prezinta si dezavantaje. Toate avantajele se pot transforma rapid in dezavantaje daca se exagereaza. De exemplu, intr-o incapere foarte luminoasa, folosirea albului in exces poate provoca disconfort vizual. Este foarte greu de pastrat un astfel de decor, albul pe cat de usor se intretine pe atat de usor se si murdareste. Dar, indiferent ca transformarea presupune un buget mare sau un buget mic, o idee spectaculoasa sau o idee simpla, albul este o alegere potrivita.
Sursa foto: architecturedecor.com
Februerie 2014
A.I.
editor artline.ro