The new creative class #1
Curator: Flavia Lupu
25 mai – 28 iunie 2016
Deschidere & party all night long: 25 mai, ora 19.00
Behind the decks/Music DJ: Giuser ONE
Albert Kaan face referire, prin proiectia video aplicata unui craniu redus la minima reprezentare, la o era digitala previzibila, care, insa, prin caracteristicile ei, pune sub semnul intrebarii realitatea asa cum a fost cunoscuta. Presupunem ca materia organica va fi nevoita sa se adapteze la o noua forma de existenta, urmand un proces de simbioza intre ceea ce mostenim de la societatea industriala, ceea ce a fost adaugat de societatea de consum si apoi de era internetului. In acest moment suntem in plin proces de recompunere. Ramane de vazut care vor fi efectele supunerii individului la o permanenta relationare tip retea, cusca metalica in forma unui craniu uman fiind o aluzie la mecanismele societal-urbane contemporane.
Mihai Popescu utilizeaza textile si expresia ”worse comes to worst”, adaptare a "din lac in put", ce are, in limba engleza, o valoare cauzala, urmata de o explicatie. "Sarma de rufe", pe care se intinde textul, este, de fapt, o echivalenta simbolica a ciclului de viata al materialului serigrafiat cu acid sulfuric.
Instalatia este completata cu o interventie site-specific, asimilata de spatiul industrial in care a fost organizata expozitia, asimilare care se datoreza esteticii sale precare.
Folosind materiale in stare cat mai bruta, ipsos, lana impaslita, tevi ruginite, interventia poate fi "pasnica", fara a deranja echilibrul vizual al unui spatiu. Instalatia are unu dublu statut. Din ea se poate intelege atat perspectiva artistului, cat si trasee si unelte specifice interventiei asupra spatiului.
The new creative class #1 este un prim eveniment dintr-un ciclu de proiecte colaborative care combina viziunile creative a doi artisti cu background diferit. Lucrarile lui Albert Kaan si ale lui Mihai Popescu au fost selectate in urma unui open call si au fost puse impreuna datorita capacitatii lor de a provoca conceptual si de a pune sub semnul intrebarii societatea contemporana si tipologia legaturilor care o definesc.
"The New Creative Class" are calitatea unui experiment prin care vrem sa facilitam relatiile de colaborare intre diversi oameni si diverse categorii de medii care au o legatura directa sau tangentiala cu aparitia si generarea de acte culturale.
Necesitatea unui astfel de proiect a aparut natural si dorim sa se dezvolte intr-un ritm variabil pe mai multe directii.
(Flavia Lupu, managerul proiectului The new creative class, co-director Bucharest Biennale - Bucharest International Biennial of Contemporary Art)
The New Creative Class este un proiect adresat studentilor UNArte - dar nu numai - si va fi o platforma de expunere si educatie prin exercitiu creativ si cooperare interdisciplinara.
"The New Creative Clas"s va manifesta acte productive, functionand ca o baza de operatii, ca un conector al departamentelor de studiu din cadrul UNArte - National University of Arts, implicand, in mod egal, studenti si profesori intr-un alt tip de relationare.
Studiul este “a invata, pentru a afla cum.” Pentru Bateson, este necesara o schimbare in premiza invatarii/ studiului, in termenii lui Derrida o deconstructie a proprilor coduri si constrangeri, si, prin urmare, in termeni lui Nietzsche, o transformare a persoanei, precum si o noua libertate.
Prin urmare extinderea domeniului de studiu in afara academiei poate genera noi intrebari, curiozitati si poate genera un tip de gandire critica, inovatoare.
(Razvan Ion, initiatorul The New Creative Class, co-fondator Bucharest Biennale - Bucharest International Biennial of Contemporary Art)
Mai 2016