Localizare si cadru natural
Republica Albania, Albania sau “Tara vulturilor” (Shqiperia) - asa cum ar suna Albania pe romaneste - este un stat suveran din sud-estul Europei , situata la mai putin de 72 km de Italia. Are iesire la Marea Adriatica spre vest, si la Marea Ionica spre sud-vest, elementul despartitor fiind stramtoarea Otranto. Afara de cei 362 km de coasta, ceea ce mai contribuie esential la farmecul acestei tari este relieful predominant muntos (ce ocupa aproximativ 85%), care aminteste atat de Grecia vecina cat si de Italia. In nord peisajul este dominat de Alpii Dinarici.
Muntii Albaniei Centrale coboara in trepte spre zona de munti josi Cermeniki. Cea mai mare altitudine se inregistreaza in varful Maja e Korabit – 2764 m. In zona continentala, aspectele climatice difera in functie de altitudine, la peste 1500 m terenul fiind adesea acoperit cu zapada de iarna pana primavara tarziu.
Cele mai mari si mai adanci trei lacuri din Peninsula Balcanica se gasesc partial in Albania. Lacul Ohrid se afla in sud-estul tarii, pe frontiera cu Macedonia, si are o adancime maxima de 289 m. In zona traiesc specii unicat de plante si animale, intre care fosile vii si specii endemice. Gratie valorii naturale si istorice, lacul Ohrid a intrat sub protectia UNESCO.
Populatie
In 2011, populatia totala a Albaniei depasea putin 2,8 milioane de locuitori. Dupa caderea regimului comunist in 1990, care interzicea emigrarea, numerosi albanezi s-au stabilit dincolo de granite, acest lucru cauzand o scadere demografica majora. Intre 1991 si 2004, statisticile indica faptul ca din cele aproximativ 900.000 de persoane care au emigrat din Albania, doua treimi au luat calea Greciei cu speranta unui trai mai bun.
Problema etniei in Albania este una delicata si foarte frecvent dezbatuta, diferentele aparand in functie de emitentul datelor statistice. Albania recunoaste trei minoritati nationale: grecii, macedonenii si muntenegrenii, si doua minoritati culturale: aromanii si romii. Limba oficiala si dominanta este albaneza, insa pe langa aceasta sunt vorbite pe alocuri aromana, sarba, macedoneana, bulgara, gorani si romani.
Regimul comunist care a preluat puterea in Albania dupa al Doilea Razboi Mondial a persecutat si a suprimat institutiile si practicile religioase si a interzis religia, declarand Albania primul stat ateu din lume. Un cunoscut scriitor albanez pe nume Vaso Pasha chiar spunea: “Religia albaneziilor este albanismul”. Libertatea religioasa a revenit in Albania de la schimbarea de regim.
Cei 60-65% de musulmani traiesc in armonie cu cei 20-30% ortodocsi si restul de 10-15% reprezentat de catolici. Este un lucru des intalnit ca musulmanii sa sarbatoareasca impreuna cu crestinii, Craciunul sau Pastele si vice–versa.
Topul oraselor de vizitat
Albania are multe de oferit turistului, de la munti si castele medievale, la plaje lungi si orase vechi de secole. Capitala Tirana incanta calatorii cu obiective turistice cu o arhitectura sa moderna si cu o atmosfera relaxanta. Strazile largi si magnoliile frumoase inconjoara si decoreaza Piata Iskender Bey (Skanderbeg) in inima Tiranei. Piata este denumita dupa statuia din centru a eroului popular Skanderbeg. In jurul pietei se afla obiective turistice care joaca roluri importante in evenimentele religioase si culturale din oras.
Muzeul National de Istorie din capitala Albaniei este cel mai mare muzeu al tarii. Construit in partea de vest a Pietei Skanderbeg, cladirea este una dintre cele mai importante lucrari arhitecturale, ocupand un rol important in dezvoltarea capitalului urban al Tiranei.
Moscheea Et'hem Bei se afla in centrul orasului. Este un monument de valoare care in armonie cu turnul cu ceas, reprezinta atractia turistica favorita pentru majoritatea vizitatorilor capitalei albaneze. In afara capitalei Tirana, principalele orase sunt Durres, Korce, Elbasan, Shkoder, Gjirokaster, Vlore si Kukes.
Personalitati
Celebrul istoric Marin Barleti este cea mai de seamana figura a miscarii umaniste albaneze din sec. XV – XVI. S-a nascut in 1460 in orasul Shkodra. pera lui Barleti are un mesaj important pentru poporul albanez insusi, care contine dragostea pentru libertate, pentru patrie, pentru poporul albanez.
In anii 1920 traiau la Bucuresti cei care aveau sa devina personalitati ale culturii in Albania: liricul Lasgush Poradeci, poetul Mihail Grameno, poetul Asdreni, prozatorul Mitrush Kuteli, poetul Aii Aslani, diplomatul Nik Perna, poetul si prelatul Fani Stylian Noii - cel care a devenit arhiepiscopul albanezilor din America. Rugat de catre conducatorii comunitatii albaneze din Bucuresti, Nicolae Iorga a scris prima istorie a poporului albanez, in limba franceza.
Inconveniente
Tirana incearca in prezent sa isi promoveze calitatea turistica, desi acest efort este contracarat de instabilitatea politica din regiune, datorata conflictelor militare din anii 1990 din Albania si Bosnia si Hertegovina, Kosovo si Macedonia. Din cauza politicii izolationiste anterioare, numarul turistilor straini a ramas, practic, multa vreme nesemnificativ, chiar si dupa caderea regimului comunist, cu toate ca tara dispune de un potential turistic remarcabil. Astazi, Albania persista
Putina lume, atat in Albania cat si in Romania cunoaste ca imnul Albaniei este melodia "Pe al Nostru Steag e Scris Unire", compusa de marele compozitor roman Ciprian Porumbescu.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.