Oras invaluit in legenda unor mari evenimente istorice, Alba Iulia s-a intiparit adanc in mintea si inima poporului roman.
Numeroase izvoare atesta existenta pe acest teritoriu si in imprejurimile lui imediate a unor asezari preistorice acum 5000 de ani.
Pe cursul mijlociu al Muresului a fost, probabil, un centru tribal tracic. O ramura a tracilor va atinge in curand un apogeu politic, social si economic al acestor locuri si acestia sunt dacii.
In Alba Iulia se afla monumente si grupuri statuare de o importanta deosebita din punct de vedere istoric si arhitectural.
In cetate cele mai importante sunt monumentele dedicate lui Mihai Viteazul si rascoalei de la 1784, precum si monumente dedicate eroilor cazuti in bataliile de la Custozza si pentru apararea orasului.
Tot in cetate, in fata Salii Unirii, se afla un grup statuar cu personalitati de seama care si-au adus contributia la realizarea Marii Uniri.
Monumente si statui se gasesc si in afara zidurilor cetatii, cum ar fi statuia lui I.C. Bratianu, statuia lui Mihai Eminescu si monumentul Lupoaica, reprezentand legenda intemeierii Romei.
Statuia lui Mihai Viteazul
Amplasata in fata palatului princiar, statuia lui Mihai Viteazul a fost realizata in bronz de catre sculptorul Oscar Han (1968).
Ridicat in cinstea martirilor rascoalei de la 1784-1785, Horea, Closca si Crisan, monumentul, un obelisc din piatra, marcheaza locul unde au fost trasi pe roata cei trei martiri.