inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Al doilea Congres National de Poezie

0 Comentarii
Ministrul Adrian Iorgulescu este atentionat in ... Protest

 


Domnule Traian Basescu, Presedinte al Romaniei,
Domnule Adrian Iorgulescu, ministru al Culturii si Cultelor,

 


Scriitorii romani participanti la cel de al doilea Congres National de Poezie, Botosani, 14-15 iunie 2007, protesteaza impotriva ostilitatii cu care domeniul culturii scrise din Romania este tratat in strategia Ministerului Culturii si Cultelor.

 


Este absolut incalificabil pentru o institutie de acest gen sa aloce, in afara programului traditional de achizitii de carte si reviste culturale, compartimentului de specialitate in anul 2006 un buget de 0 (zero) lei pentru cultura scrisa.

 


De asemenea, nu agream incalcarea Regulamentului si Normelor Metodologice pentru Programul National de Achizitii de Titluri de carte si abonamente la revistele de cultura pentru bibliotecile publice, astfel incit, tot anul trecut, doua edituri au avut titluri achizitionate de aproape jumatate din suma alocata acestui Program, iar celelalte 48 de edituri cu titluri selectate au fost nevoite sa se multumeasca cu cealalta jumatate. Mai mult, una dintre aceste edituri, Didactica si Pedagogica, este autonoma, sub autoritatea Ministerului Educatiei si Cercetarii, niciodata neexistind precedentul ca o editura bugetara a altui minister sa se prezinte pentru subventie si/sau achizitii la Ministerul Culturii si Cultelor. In plus, reprezentantul MCC in aceasta comisie, ca secretar, a fost un consilier angajat la Cabinetul Demnitarului, ci nu un functionar public din compartimentul de specialitate, asa cum era prevazut in Regulament si in Normele aprobate prin Ordinul ministrului MCC.

 


Domnilor guvernanti, scriitorii romani, prezenti la Botosani, la cel de al doilea Congres National de Poezie, nu pot accepta ca intreaga structura a Ministerului Culturii si Cultelor sa fie ocupata de fractiuni neinteresate de promovarea culturii romane, cum s-a vazut in ultimii doi ani. Dorim ca aceasta situatie sa nu se mai perpetueze. In acest moment, Directia Relatii Internationale, Reglementari Europene, Armonizare a MCC sa nu mai fie la discretia aceleiasi formatiuni care a dovedit o atitudine defavorizanta pentru promovarea integrala si echitabila a culturii romane. De asemenea, Secretariatul de Stat, vacant dupa plecarea domnului Ion Onisei, nu este echitabil sa fie ocupat de catre reprezentanti ai aceleiasi formatiuni, cum de altfel Directia Generala Creatie Contemporana, Diversitate Culturala a devenit mostenire, asa cum se lasa o proprietate privata, tot unei persoane care nu are nici o legatura cu domeniul culturii scrise romane.

 


De asemenea, domnule ministru Adrian Iorgulescu, scriitorii romani si, implicit, asociatiile editorilor si difuzorilor de carte va cer sa nu fiti de acord cu tentativa din acest an a celor despre care am facut mentiune mai sus de a modifica Normele Metodologice, Regulamentul si componenta Comisiei Nationale pentru Achizitia de Titluri de Carte si Abonamente la revistele culturale pentru bibliotecile publice. Va rugam cu deplina responsabilitate fata de acest domeniu si cu argumente obiective sa fiti de acord ca respectiva comisie sa fie constituita asa cum era pina acum, sa nu se permita modificarea ei sub diverse pretexte. Componenta actuala asigura o proportie si, implicit, obiectivitatea formala a membrilor acestei comisii - nu ne referim aici la persoane, si la modalitatea de formare a Comisiei.

 


Domnule Presedinte, Domnule Ministru, acest PROTEST este generat de o situatie incredibila pentru vremurile contemporane constatate in fapt in ceea ce priveste Ministerul Culturii si Cultelor din Romania, aceea de a duce o lupta deschisa cu un domeniu pentru care exista de fapt!

 


Nu exista argumente de natura logica sau care sa tina de vreun algoritm politic in virtutea carora functiile de conducere din MCC, pentru domeniul la care facem referire, sa fie ocupate numai de reprezentanti ai aceleiasi formatiuni aflate conjuctural la putere, intr-o iresponsabilitate evidenta a guvernarii.

 


Drepturile au fost obtinute in Romania prin iesiri in strada! Nu credem ca aceasta metoda ar favoriza in vreun fel breasla noastra sau autoritatile carora ne adresam, nici nu credem ca ar fi specifica demnitatilor noastre!

 


In zilele de 14-15 iunie 2007, a avut loc, la Botosani si Ipotesti, cel de-al doilea Congres National de Poezie. Evenimentul trebuia sa aiba loc in luna octombrie a anului trecut, dar a fost amanat in iunie 2007, din motive ce au tinut in exclusivitate de lipsa de interes a Ministerului Culturii si Cultelor. Functionarii si conducerea MCC nu au luat in considerare cererea de finantare a unui astfel de proiect cultural de interes national.

 


Astfel, editia a doua a Congresului National de Poezie a fost posibila numai cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din Romania, a catorva sponsori locali si BCR.

 


Tema acestei editii a fost "Poezia romana in contextul poeziei celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene", tema ce a vizat situatia devastatoare in care poezia romana se afla pe piata literaturilor lumii : adica aproape inexistenta.

 


La congres au participat saizeci de poeti si critici literari, editori si sefi de reviste de cultura din tara, R. Moldova, Ucraina si Germania. La discutiile din Aula "Laurentiu Ulici" a Memorialului Ipotesti : Centrul National de Studii "Mihai Eminescu" au participat: Ion Pop, presedintele Congresului National de Poezie, alaturi de Marin Mincu, George Vulturescu, Claudiu Komartin, Gellu Dorian, Dan Mircea Cipariu, Paul Aretzu, Vasile Baghiu, Adrian Alui Gheorghe, Lucian Vasiliu, Dan Sociu, Marius Chelaru, Calin Cocora, Mugur Grosu, Ion Muresan, Nicolae Ţone, Razvan Ţupa, Lucia Daramus, Ştefania Plopeanu, Petrut Parvescu, Leo Butnaru, Emilian Galaicu Paun, Vasile Spiridon, Nicolae Prelipceanu, Dumitru Chioaru, Cristian Livescu, Angela Furtuna.

 


Pentru a vedea impactul poeziei cu publicul cititor, pe 14 iunie, seara, in Sala de marmura a Teatrului "Mihai Eminescu" din Botosani, a avut loc un recital al poetilor prezenti la congres. Au citit: Angela Furtuna, George Vulturescu, Daniel Corbu, Christian W. Schenk, Marian Draghici, Paul Aretzu, Dan Sociu, Nicolae Tzone, Emilian Galaicu Paun, Lucia Daramus, Dumitru Chioaru, Leo Butnaru, Dan Bogdan Hanu, Sterian Vicol, Adrian Alui Gheorghe, Cassian Maria Spiridon, Virgil Diaconu, Dan Mircea Cipariu, Mugur Grosu, Ion Muresan, Petrut Parvescu, George Vidican, Valentin Talpalaru, Şerban Axinte, Claudiu Komartin, Horia Zilieru, Razvan Ţupa, Vasile Baghiu, Vasile Tarateanu, Bogdan G. Stoian. Un juriu, format din Marin Mincu (presedinte), Ion Pop, Emil Brumaru, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Cristian Livescu, Bogdan Cretu si un reprezentant al publicului, a decis ca premiul Congresului National de Poezie sa fie acordat poetului Ion Muresan.

 


A doua zi, pe 15 iunie, in Sala Atelier a Teatrului "Mihai Eminescu" din Botosani, au continuat lucrarile congresului cu vizionarea unui spectacol experiment din poezia lui Mihai Eminescu, "Singuratate", semnat de Florin Aionitoaie si Petronela Chiributa. Au fost decernate premiile celei de a XXVI-a editie a Concursului National de Poezie si interpretare critica a operei eminesciene "Porni Luceafarul…" si Premiul "Hyperion" pe anul 2007, care i-a revenit poetului Emilian Galaicu Paun.

 


A fost ales un nou presedinte al Congresului National de Poezie, si anume Gellu Dorian, doi vicepresedinti, Ion Pop si Cezar Ivanescu, si un comitet de coordonare si organizare a urmatoarei editii, care va avea loc in iunie 2009: Marin Mincu, George Vulturescu, Claudiu Komartin, Cassian Maria Spiridon si Adrian Alui Gheorghe.

 


Tema acestei editii a fost `Poezia romana in contextul poeziei celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene", tema ce a vizat situatia devastatoare in care poezia romana se afla pe piata literaturilor lumii : adica aproape inexistenta.

 


Apelul celui de-al doilea Congres National de Poezie

 


Participantii la cel de-al doilea Congres National de Poezie, Botosani, 14-15 iunie 2007, constata ca majoritatea problemelor poeziei romane actuale, cuprinse in Apelul primei editii a Congresului, din 2004, nu a interesat, decit in trei puncte emise atunci, nici o institutie publica din Romania cu atributii decizionale in domeniul cultural. Cele 21 de probleme ridicate in 2004, de la promovarea si distributia poeziei pina la statutul simbolic social al poetului, ramin in actualitate.

 


In contextul integrarii Romaniei in spatiul cultural european, se impune urgent luarea urmatoarelor decizii de catre Ministerul Culturii si Cultelor, Institutul Cultural Roman si Uniunea Scriitorilor din Romania, Consiliile Judetene, Municipale si Locale:

 


1. Finantarea cartii de poezie din fondurile publice destinate editarii culturii scrise in Romania si, de asemenea, achizitionarea pentru toate bibliotecile publice din Romania si ale Institutelor Culturale din strainatate, Universitati si Licee a cartii de poezie;

 


2. Includerea cu prioritate in bugetele locale destinate culturii si educatiei a unor sume pentru burse si lecturi publice ale poetilor;

 


3. Sustinerea unor proiecte de promovare concreta si in sens larg si imediat a poeziei romane contemporane in Uniunea Europeana, cu precadere, si in celelalte tari ale lumii cu limbi de circulatie mondiala.

 


4. Descoperirea unor relatii vii cu traducatori nativi din tarile in care poezia romana ar urma sa patrunda, cu editori si agenti literari, precum si reviste literare care sa promoveze, la paritate cu revistele din Romania, poezia romana.

 


5. Impunerea poeziei romane contemporane in manualele scolare, un mijloc sigur si eficient de cunoastere a acesteia.

 


Semneaza: Ion Pop, Marin Mincu, Ştefania Plopeanu, Şerban Axinte, Marian Draghici, Claudiu Komartin, Razvan Ţupa, Mugur Grosu, Dan Bogdan Hanu, Bogdan Cretu, Mircea A. Diaconu, Nicolae Sava, Vasile Baghiu, Emilian Galaicu Paun, Leo Butnaru, Horia Zilieru, Sterian Vicol, Ion Muresan, Lucia Daramus, Valentin Talpalaru, Marian Constandache, Radu Florecu, Paul Aretzu, Virgil Diaconu, Vasile Taratanu, Nicolae Tzone, Dan Mircea Cipariu, Emil Brumaru, Christrian W. Schenk, Angela Furtuna, Ioana Craciunescu, Marius Marian Şolea, Cristian Livescu, Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasiliu, Cezar Ivanescu, Marius Chelaru, Daniel Corbu, Nicolae Prelipceanu, Dumitru Chioaru, George Vulturescu, Vasile Spiridon, Adrian Alui Gheorghe, Stelorian Morosanu, Victor Teisanu, Nina Vasile, Stoian G, Bogdan, Liviu Apetroaie, Calin Cocora, George Vidican, Gellu Dorian, Lucian Alecsa, Dan Sociu, Vlad Scutelnicu, Nicolae Corlat, Ciprian Manolache, Constantin Bojescu, Maria Baciu, Marius Irimia, Vasile Iftimie, Radu Florescu, Cosmina Muresan, Ioana Florea, Carmen Dominte, Aida Hancer, Daniela Popa, Bogdan Federeac, Giorgiana Diaconita, Vlad Sarbu.

 


Scriitorii cer includerea cu prioritate in bugetele locale destinate culturii si educatiei a unor sume pentru burse si lecturi publice ale poetilor; sustinerea unor proiecte de promovare concreta si in sens larg si imediat a poeziei romane contemporane in Uniunea Europeana, cu precadere, si in celelalte tari ale lumii cu limbi de circulatie mondiala.

 

Voteaza


Pe acelasi subiect: protest
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Netflix va produce un serial despre trupa U2
Netflix va produce un serial despre trupa U2

Cu o istorie de cateva decenii (povestea U2 a inceput in 1976 la Dublin) si mai multe albume de referinta, alaturi de concerte si turnee care au ramas in istoria muzicii, formatia irlandeza va avea in ...

HBO Max va produce un prequel al filmului IT
HBO Max va produce un prequel al filmului IT

Noua ecranizare a clasicului roman de Stephen King regizata de Andy Muschietti si lansata in doua parti a fost un succes de box office si critica, fiind considerata astazi unul dintre cele mai bune ...

Brando despre sarutul cu gargara

EVZ continua seria fragmentelor picante din autobiografia marelui actor Marlon Brando. In 1946, cand avea 22 de ani, Brando era sa renunte la actorie pentru ca nu i-a placut „limba” unei ...

Adrian Pintea a murit

Actorul Adrian Pintea a decedat vineri dupa amiaza, dupa ce fusese internat, de patru zile, in stare foarte grava la Sectia de terapie intensiva a Institutului Clinic Fundeni. Actorul a fost adus la ...

Concert Metallica la Bucuresti
Concert Metallica la Bucuresti

14 august 2019, Arena Nationala, Bucuresti Metallica revine in Romania anul viitor in turneul Worldwired pentru un nou concert care va avea loc pe Arena Nationala din Bucuresti, in data de 14 august ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline