In “Modi”, pictorul de origine italiana este urmarit de politie in Parisul anului 1916, pe langa el aparand si alti artisti ai vremii, precum Maurice Utrillo si Chaim Soutine. Modigliani isi doreste sa paraseasca orasul si sa renunte la viata de pictor, in ciuda sfaturilor si a opozitiei prietenilor sai, insa totul se va schimba cand apare un nou colectionar. Chiar daca nu este un capitol real din biografia artistului, care isi va castiga celebritatea cu portretele sale cu figuri si siluete alungite, multe dintre ele nuduri, inainte de a muri la doar 35 de ani dupa ani dedicati artei, alcoolului si stupefiantelor, o alta poveste despre Modigliani, chiar si una de fictiune, nu poate fi decat interesanta pentru admiratorii artistului.
Daca astazi lucrarile sale, fie ca este vorba de picturi, fie de sculpturi (carora Modigliani le-a dedicat o buna parte din viata sa), sunt mult dorite de colectionari, vandute pentru sume impresionante si fac parte din colectiile private sau din cele ale muzeelor prestigioase, in perioada petrecuta la Paris artistul era departe, foarte departe de succes. Se mutase in 1906 la Paris si pana in 1920 va impleti boema cu excesele ei si arta, alaturi de povestile romantioase chiar ii adusesera faima unui cuceritor excentric.
Industrias respectat in epoca, cu o avere impresionanta si o pasiune pentru pictura impresionista, Maurice Gangnat avea sa adune o colectie apreciabila de lucrari, ce aveau sa fie scoase la vanzare in vara anului 1925. Atunci norocosii cu dare de mana au putut sa cumpere piese rare, prezentate intr-un elegant catalog ce avea la randul sau sa devina o piesa de colectie, iar cei care nu il cunoscusera ii puteau descoperi fizionomia in portretul pictat de Renoir in 1916.