"Le Havre" i-a cucerit pe jurnalistii de la Cannes, care l-au aplaudat minute in sir la premiera, recompensandu-l apoi cu premiul FIPRESCI 2011. A fost votat cel mai bun film francez al anului de catre juriul premiului Louis-Delluc si a fost nominalizat pentru Palme d’Or la editia din 2011 a Festivalului International de Film de la Cannes, aceasta fiind a patra participare a lui Aki Kaurismaki la Cannes. Al 17-lea lungmetraj semnat de regizorul finlandez este distribuit in Romania de Independenta Film si va intra vinerea aceasta in cinematografele Studio, Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni si Grand Cinema Digiplex Baneasa din Bucuresti si Cinema City din Cluj.
Cu replici memorabile, spuse pe un ton in contratimp cu situatiile si cu umorul excentric care ii defineste stilul, Kaurismaki are in "Le Havre" valori morale extrem de clare, cu diferente izbitoare intre bine si rau, accentuand suprematia solidaritatii impotriva lasitatii.
"Cinematograful european nu se ocupa prea mult de agravarea continua a crizei economice, politice si mai ales morale cauzate de problema nerezolvata a refugiatilor. Soarta rezervata extracomunitarilor care incearca sa intre in Uniunea Europeana este schimbatoare si de multe ori scandaloasa. Nu am nici un raspuns la aceasta problema, dar mi s-a parut important sa abordez subiectul intr-un film care, in toate privintele, este irealist", spune regizorul finlandez.
Aki Kaurismaki a inceput sa faca cinema impreuna cu fratele sau mai mare, Mika Kaurismaki. Filmul lui de debut a fost Crime and Punishment (1983), o adaptare a romanului lui Dostoievski, plasat intr-un Helsinki contemporan. Si-a castigat recunoasterea internationala cu Leningrad Cowboys Go to America (1989), selectionat in numeroase festivaluri.
In 2002 The Man Without A Past a primit Marele Premiu si Premiul pentru cea mai buna interpretare feminina (Kati Outinen) la Festivalul de Film de la Cannes si a fost nominalizat la Premiile Oscar 2003, la categoria Cel mai bun film strain. Si urmatorul sau film, Lights In The Dusk (2006) a fost ales sa reprezinte Finlanda la Premiile Oscar 2007, la categoria Cel mai bun film strain, dar in ambele situatii Kaurismaki a decis sa boicoteze premiile Oscar si a refuzat nominalizarea ca protest impotriva politicii externe a Statelor Unite.
Le Havre reprezinta prima parte dintr-o trilogie in care Aki Kaurismaki intentioneaza sa vorbeasca despre viata in porturi. Celelalte doua pelicule ale trilogiei vor fi filmate in Spania si in Germania, in limba tarilor respective.
Marcel Marx (Andre Wilms), un fost scriitor boem retras in portul Le Havre pentru a trai simplu si a lucra ca lustragiu, este sprijinit de rocker-ul Little Bob (care se interpreteaza pe sine), si mai ales de oamenii simpli din cartier (bacanul, vanzatoarea de paine, barmanita din colt), pentru a-l ajuta pe Idrissa (Blondin Miguel), un copil african imigrant cautat de politie, sa-si regaseasca mama.
Evenimentele se succed cu repeziciune: conflictul dintre Marcel Marx si Monet (Jean-Pierre Daroussin), un personaj de inspiratie dostoievskiana – un politist mustacios si vesnic abatut, in cautarea infractorilor, aparitia cetateanului paracios (Jean-Pierre Leaud) innebunit sa-i raporteze la politie pe Marx si pe Idrissa, boala lui Arletty (Kati Outinen), sotia lui Marx si optimismul rezervat al dr. Becker (Pierre Etaix) cu privire la starea acesteia si mai ales finalul neasteptat.
Despre film, in presa internationala:
"O mica bijuterie de inteligenta, inspiratie formala si umor excentric" (Cineuropa)
"O incantare" (Le Monde)
"Kaurismaki e mare" (Le Figaro)
"O bijuterie de umor si umanitate" (Telerama)
'Un basm social a la Chaplin" (Liberation)
Mai 2012