Oras datand din perioada romana, Aix-en-Provence a intrat in istorie atat ca unul dintre cele mai importante centre universitare franceze, cat si ca un loc unde au lucrat si locuit mari artisti francezi, precum Cezanne. Este un oras vechi, cu numeroase monumente istorice, cladiri, locuinte si vile de secol XVII - XVIII, cateva muzee. Este astazi un important centru economic si financiar, dar regiunea este renumita si pentru vinurile sale de cea mai buna calitate.
In fiecare an aici are loc un festival de opera, Festival International d'Art Lyrique, unul dintre cele mai apreciate de cunoscatori. Prima editie a avut loc in 1948, iar de atunci in iunie-iulie Aix-en-Provence este plin de turisti, muzicieni si pasionati. Orasul este cunoscut si pentru numarul foarte mare de fantani, de la Fontaine des Quatre Dauphins (secolul XVII), creatia lui Jean-Claude Rambot la fantani de secol XIX, adevarate opere de arta, raspandite peste tot.
Obiective si muzee :
Cours Mirabeau : bulevardul principal al orasului si loc de promenada pentru localnici si turisti, Court Mirabeau imparte Aix-en-Provence in doua, urmand practic vechea linie a zidurilor orasului. Strajuit de copaci, magazine si cladiri clasice, veti gasi aici si faimoasa braserie Deux Garcons, construita tocmai in 1792, care i-a avut printre clienti pe Zola, Cezanne si, se spune, Hemingway.
Musee Granet : interesante lucrari de arta si descoperiri arheologice, foarte diverse, dar cea mai interesanta colectie o reprezinta cele 18 lucrari de Cezanne, cateva dintre ele fiind cele mai bune realizate de artist.
Atelier Cezanne : Aix-en-Provence a jucat un rol important in viata artistului, iar Cezanne a descoperit in vechiul oras suficiente surse de inspiratie, precum si atmosfera necesara pentru lucru. Astazi atelierul sau este un interesant muzeu memorial, recomandat celor care vor sa descopere cum lucra si traia marele pictor.
Le Musee de Tapisseries : una dintre cele mai bogate colectii de tapiserii.
Le Pavillon de Vendome : superba vila de secol XVII, gazduieste expozitii permanente si temporare.
Le Musee du Vieil Aix : pentru cei interesati de trecutul, traditiile si momentele importante din istoria orasului si a regiunii.
Catedrala Saint Sauveur : situata in "orasul vechi", fiind construita pe locul unde se gasea un templu roman, a fost ridicata in secolele XI - XIII. Cu o intrare in maniera gotica, numeroase decoratiuni interioare si exterioare, tapiserii foarte vechi, obiecte de cult si opere de arta religioasa, Catedrala Saint Sauveur este strajuita de un turn si de Palatul Arhiepiscopal.
Hotel de Ville - situat intr-una dintre principalele piete din Aix-en-Provence, a fost construit la jumatatea secolului XVII si este un edificiu in stil clasic, surprinzator prin numeroasele elemente decorative din lemn, dar si pentru bogata biblioteca, unde pot fi citite mai multe manuscrise.
Halle de Grains : fosta Bursa de Cereale se gasea intr-o cladire de secol XVIII proiectata de fratii Vallon.
Cartierul Mazarin : cel mai important cartier vechi al orasului, s-a dezvoltat in a doua jumatate a secolului XVII, sub indrumarea fratelui Cardinalului Mazarin, astazi fiind interesant pentru arhitectura cladirilor de aici, pastrata aproape intacta. Tot aici se gaseste si Biserica Saint-Jean-de-Malte, datand din secolul XIII.