In cadrul primei vanzari Part One, organizate de cele doua case de licitatie, ce au inclus lucrari din colectia lui Robert Wills (vandute la Sothesby's) si Antonio de Sommer Champalimaud (la Christie's), cumparatorii au cheltuit aproape 153,7 milioane de dolari, cu mult atat peste estimarile celor doua companii cat si peste vanzarile realizate in cadrul Part One din iulie (74.9 milioane dolari).
Acest rezultat a fost considerat de specialisti remarcabil, mai ales pentru ca a fost obtinut sub spectrul atentatelor care au zguduit capitala britanica pe 7 iulie. Cu toata atmosfera de teroare, entuziasmul colectionarilor nu a palit, acestia licitand cu inversunare pentru cele mai bune lucrari.
Vanzarile au confirmat ca Londra este in continuare cea mai buna piata pentru lucrarile de arta datand din secolele XVIII-XIX, fiind vandute si cumparate cu 50 la suta mai multe lucrari decat la New York deoarece majoritatea colectionarilor sunt europeni.
Dintre clientii Sothesby's, spre exemplu, 76 la suta dintre cumparatori au fost din Europa si doar 19 la suta din SUA. In lupta pentru cucerirea unei cote cat mai mari din piata de arta, investitiile facute de Christie's au facut ca aceasta casa de licitatie sa o ajunga din urma pentru prima oara dupa multi ani pe rivala Sothesby's, cu vanzari de 87.5 milioane de dolari.
In cadrul Part One, Christie's a oferit cele mai buna tablouri. Pe 5 iulie au fost oferite spre vanzare mai multe lucrari semnate de artisti ai secolului XIX ca Giovanni Boldini, Honor Daumier si Odilon Redon. Licitatia a adus 17,2 milioane de dolari, fiind una dintre cele mai reusite in ultimii 15 ani. Cele mai bine vandute tablouri au stabilit la randul lor noi recorduri. Doua peisaje pictate de Jan van de Velde II (circa 1593-1641), care din secolul XVIII au fost in colectia familiei Sackville din Knole Park in Kent, s-au vandut pentru 622.310 dolari. Un pastel al lui Maurice- Quentin de la Tour(1704-1788), numit "Lautoportrait a lindex", considerat pierdut si cunoscut in trecut mai ales prin intermediul reproducerilor a fost cumparat pentru Muzeul Louvre pentru 1,1 milioane. Un desen al lui Andrea del Sarto (1486 - 1530), cu titlul "Head of St Joseph Looking Down . . ." a fost cumparat pentru 11,4 milioane, situandu-se pe locul trei in topul vanzarilor. Licitatia organizata de Sotheby's pe 6 iulie nu s-a ridicat prin lucrarile oferite la valoarea rivalei.
Centrul de atractie a fost un grup de 55 de desene care au fost confiscate de nazisti de la colectionarul ceh Arthur Feldman, fiind prima data cand opere de arta confiscate in timpul ocuparii Cehoslovaciei de Wehrmacht au fost scoase pe piata internationala.
In principal oferta casei de licitatie a fost compusa din lucrari de valoare mai mica, realizate de artisti europeni. Cu toate acestea, cateva dintre aceste lucrari s-au vandut mai bine decat se estimase initial. Printre acestea s-au numarat "Adam and Eve Cast Out of the Garden of Eden" de Paolo Farinati (1524-1606), vandut cu 71.400 de dolari si "View of the Piazza del Popolo, by Vanvitelli" de Gaspar van Wittel, (1653-1736). In total, Sothesby's a incasat 2,97 milioane de dolari, destul de putin fata de Christie's.
Ambele case de licitatie au incercat sa ofere pasionatilor lucrari mai putin cunoscute, multe dintre ele prezentate pentru prima oara pe piata de arta, provenind majoritatea din colectii particulare.
Pe 5 iulie Sothesby's a oferit 50 de lucrari provenind din colectia lui Robert Wills, un amestec de lucrari ale vechilor maestri, tablouri de secol XVIII-XIX din Anglia, cumparate in anii 50-60. In pofida asteptarilor, cel mai bine s-au vandut lucrarile artistilor britanici, in defavoarea clasicilor. O acuarela de mari dimensiuni, "Lake of Lucerne" de Turner (1775-1851), a fost vanduta pentru 3,2 milioane de dolari, iar lucrarea" A Royal Yacht Firing a Salute", realizata de Charles Brooking (1723-59) a fost vanduta pentru 348.000 dolari, estimarile initiale cotand-o la doar 80.000. Christie's a avut vanzari mult mai bune, pe 6-7 iulie oferind 202 de lucrari ale unor artisti italieni si francezi din secolul XVIII, dar si mobilier, sculpturi dinaceeasi perioada.
In aceasta perioada au fost scoase la licitatie si lucrari din colectia omului de afaceri portughez Antonio de Sommer Champalimaud (1918-2004). La sfarsitul zilei de 7 iulie vanzarile Christie's totalizau 68,4 milioane dolari. Un punct de atractie a fost lucrarea lui Canaletto (1697 - 1768), "The Bucintoro at the Molo", care a facut obiectul unei lupte inversunate intre doi cumparatori, fiind castigata in final de un colectionar particular care a licitat prin telefon, invingandu-l la limita pe Sammy Ofer, un colectionar israelian, cunoscut ca un cumparator pasionat de arta moderna si impresionista. Doua peisaje venetiene, realizate de acelasi Canaletto, au fost vandute unui pasionat european pentru 3, 2 milioane dolari. Un alt colectionar care a ales sa liciteze prin intermediari a cumparat trei lucrari de Guardi, cea mai scumpa fiind "The Island of San Cristoforo near Murano", achizitionata pentru 3,1 milioane de dolari.