Din 1953, cand populatia Africii era de aproximativ 230 de milioane, aceasta a crescut pana la numarul de astazi in mai putin de un secol, si potrivit estimarilor pana in 2050 ar trebui sa atinga 2,3 miliarde de locuitori. Ramane insa cel mai putin dezvoltat si mai sarac dintre continente.
2. Aici se gaseste cel mai mare desert din lume, desertul Sahara, cu o suprafata de 9.400.000 km patrati, numele insemnand in dialectul Tuareg chiar "desertul de nisip" (una dintre etimologiile posibile). De fapt cea mai mare parte a pustiului este stancoasa sau cu pietris, partea cu nisip fiind proportional mai redusa. In partea de nord a desertului se gasesc bogate zacaminte de bogatii naturale - petrol, gaze naturale, sare, carbuni, plumb, mangan - iar in oaze sunt cultivate legume si cereale, cocotieri.
3. In Sudan se gasesc peste 200 de piramide, de doua ori mai multe decat mult mai cunoscutele monumente funerare egiptene, iar unele dintre acestea au o vechime de peste patru milenii si jumatate.
4. In Africa se gasesc un sfert din speciile de pasari de pe glob, cel mai mare animal terestru (elefantul african, ce poate atinge o greutate de sapte tone), cea mai mare broasca (Goliath, ce poate creste pana la 33 de cm lungime),cea mai mare reptila (crocodilul de Nil). Cel mai periculos animal din Africa (cel putin pentru oameni) nu este nici leul, nici elefantul sau leopardul, ci hipopotamul prin numarul mare de oameni pe care ii ataca.
5. Daca exista Hollywood si Bollywood, in Africa veti gasi o prospera si in continua dezvoltare a industriei de film in Nigeria - cunoscuta si sub numele de Nollywood. Aici lucreaza in domeniul cinematografiei, intr-un fel sau altul - actori, producatori, regizori, personal auxiliar etc - peste un milion de persoane, iar filmele produse sunt deosebit de populare pe tot continentul, chiar daca mult prea putin cunoscute in afara acestuia.
6. Mastile africane, opere de arta care i-au fascinat pe primii exploratori occidentali ai continentului sunt folosite in diverse ceremonii, cei care le poarta fiind de regula si cele mai importante persoane din comunitate (vraci, conducatori ai tribului, razboinici). Realizate cu migala si indemanare, dupa reguli si norme vechi de sute de ani, respectand credintele si superstitiile locale, mastile africane pot fi din lemn, cupru, bronz, din piatra sau din materiale textile, desi cele mai des intalnite sunt cele din lemn si metal. Una dintre cele mai importante credinte legate de mastile folosite in Africa este ca cel care poarta masca in timpul ritualului devine el insusi un spirit.
7. In Timbuktu, Mali se gaseste una dintre cele mai vechi universitati din lume, si importanta aceestei asezari era atat de mare incat in perioada medievala era unul dintre cele mai respectate si apreciate orase ale epocii. Astazi insa peste 40 la suta dintre adultii din Africa nu stiu sa scrie si sa citeasca.
8. In Africa puteti gusta mai multe varietati de bere facuta din... banane.
9. Cel mai inalt munte din Africa este Kilimanjaro (Tanzania) - (5895 metri).
10. In Tunisia este ceva obisnuit sa intalniti peste tot reprezentari ale pestilor, in general viu colorate, pentru ca potrivit credintelor locale acestea aduc noroc si apara de duhurile rele. In afara decoratiunilor si artei traditionale localnicii obisnuiesc sa puna in zidurile noilor constructii oasele sau doar coada pestilor, este de bun augur sa daruiti un bibelou sau un tablou cu un peste, iar automobilele au in interior pesti din plastic, in culori puternice, care ar trebui sa ii protejeze pe sofer si pe ceilalti calatori.
imagine: galerie