AFLUENTA CLASEI MUNCITOARE DE LA DIFERENTIERE LA COLECTIVISM
(DESPRE MODA SI POLITICA ESTETICII)
EXPOZITIE
10 octombrie 2013 - 14 februarie 2014
@PAVILION | center for contemporary art & culture | proudly supported by UniCredit Tiriac Bank
DESCHIDEREA
Joi 10 octombrie 2013, ora 19.00
Urmata de un eveniment Reforma, in curte, ora 22.00.
Curator: Razvan Ion
Participanti: Marina Albu (RO), Maria Balea (RO), Cosmin Gradinariu (RO), Gergő Horváth (RO), Vladislav Mamyshev(RU), Radu Nitescu (RO), Adrian Paci (AL), Corneliu Porumboiu (RO), Andu Simion (RO), Felix Gonzales Torres (USA), Wu Tsang (USA)
“Codurile sociale moderne permit grupului imediat inferior sa imite gusturile si preferintele celui de deasupra. Conform acestui model, grupurile ce au un statut inalt sunt fortate sa adopte stiluri noi pentru a-si mentine superioritatea/diferenta, gusturile filtrandu-se in jos pe scara sociala. Asta se intampla periodic, deci un proces ciclic este creat, generand mutatiile aparent misterioase pe care le numim moda.
Afluenta financiara a clasei mijlocii, si consumul masiv sunt vazute ca mijloace de excludere – neidentificarea cu alte grupuri; afluenta clasei mijlocii este vazuta ca un mijloc de imitare – identificarea cu alte grupuri. Se presupune ca productia de masa ameninta sa erodeze, sa absoarba sau sa faca neimportante diferentele de clasa, facand prezervarea “distinctiei” prerogativul privilegiatilor si al grupurilor de elita. Rezultatul este ca cei din grupurile subordonate, mai degraba decat sa aiba propriile metode de excludere, ravnesc catre cei din grupurile de statut mai inalt.
O istorie a nostalgiei nu este inca scrisa, dar aceasta relatie la timpul trecut a constiintei cu comportamentul explica o diferenta cruciala. Trecutul este evocat nostalgic ca un timp al inocentei si al trairilor modeste. In trecut, cineva era realmente in viata, numai daca cineva a fost capabil a da sens trecutului, astfel confuzia prezentului ar putea fi facilitata. Acesta este adevarul prin retrospectie. Terapia psihanalitica vine din acest simt al nostalgiei victoriene, la fel cultul modern al tineretii.” (Fragment din: Razvan Ion, “Afluenta clasei muncitoare de la diferentiere la colectivism”, 2013).
26 septembrie 2013